ΣΙΝΕ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Έφυγε ο Αι-Ταξιάρχης …»

Μαζωγμένοι γύρω απ΄ τη ξυλόσομπα όλοι -χειμώνας καιρός- ακούγαμε τους μεγαλύτερους που συζητούσαν θέματα της επικαιρότητας. Σχολίαζαν κάποιο τραγικό συμβάν που είχε σχέση με...
κάτοικο του χωριού. Συζητούσαν και έψαχναν τα αίτια. «Έφυγε ο Αι- Ταξιάρχης απ΄ το χωριό, γι΄ αυτό έγινε αυτό…», πετάχτηκε η γιαγιά. Η συζήτηση σταμάτησε απότομα. Ακουγόταν μόνο το μονότονο μπουμπούνημα της σόμπας και ο ήχος από το σύρσιμο της φακής που καθάριζε η γιαγιά…

Η σκηνή γυρνούσε καιρό στο μυαλό μου. Ήταν άνοιξη και είχαμε βγάλει τα γίδια στα γρασίδια μαζί με τη γιαγιά. Το έφερε η κουβέντα και ρώτησα: «Γιατί έφυγε ο Αι-Ταξιάρχης απ΄το χωριό γιαγιά;» « Ο Αι-Ταξιάρχης έμενε πάντα στο Μοναστήρι και μας πρόσεχε. Μια φορά γυρνούσαμε με τον παππού σου απ’ τον ‘’Σταυρό’’*. Είχαμε το κάρο με τα βόδια φορτωμένο και πλησιάζαμε κοντά στο Μοναστήρι. Ξαφνικά τα βόδια σκιάχτηκαν και αλαφιασμένα παρατόρσαν** χωρίς λόγο. Πέρασε ο Αι- Ταξιάρχης και πηγαίνει στο Μοναστήρι, σκέφτηκα. Τα ζώα τον κατάλαβαν και σκιάχτηκαν…»

-«Ναι, αλλά γιατί έφυγε τώρα γιαγιά;»

-«Δεν βλέπεις παιδί μου ότι κοντεύει να πέσει το Μοναστήρι; Οι παππούδες το ‘φτιαξαν με τα κάρα και εμείς σήμερα θα τ’ αφήσουμε να πέσει…»

Μετά την κατάρρευση τμήματος και της νότιας πλευράς των κελιών θυμήθηκα το περιστατικό. Αν ρωτήσετε και άλλους κατοίκους του Ταξιάρχη θα σας αφηγηθούν αντίστοιχες ιστορίες πίστης που φανερώνουν την πνευματικότητα του χώρου. Σήμερα βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών δεν μπορώ παρά να ομολογήσω και εγώ ότι: «Ναι γιαγιά έφυγε ο Αι-Ταξιάρχης αλλά όχι γιατί το ήθελε αλλά γιατί τον διώξαμε…»

Υ.Γ. Αναστύλωση τώρα στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στον Ταξιάρχη Γρεβενών.
ΚΛΩΝΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

* Τοποθεσία απέναντι από την Μονή

** Άλλαξαν πορεία



φωτογραφίες από την πρόσφατη κατάρρευση μέρους της νότιας πλευράς στην Ιεράς Μονής Ταξιαρχών

greveniotis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: