ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Συνέντευξη της σολίστ, ερμηνεύτριας Μάνιας Βλαχογιάννη

Συνέντευξη Μάνια Βλαχογιάννη: «Θεωρώ ιδιαίτερα αξιόλογη την πρωτοβουλία του Σάκη Ρουβά να θελήσει να προσθέσει την προσωπική του άποψη και πνοή στο μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη».

--Η Μάνια Βλαχογιάννη είναι σολίστ πιάνου, έχει σπουδάσει Μονωδία, Musical Theater Performance, υπήρξε μέλος της  χορωδίας λυρικών τραγουδιστών του RSK. Επίσης, φοίτησε στην  Ανώτατη Μουσική Σχολή Δρέσδης και  σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του H.D.Trayer. Πρόσφατα "έντυσε" με τη φωνή και τα φωνητικά της το album "MYTHOS 90: Mikis Theodorakis" που κυκλοφορεί από την FM RECORDS.
Μάνια, πρόκειται - όπως ακούσαμε - για μια διαφορετική οπτική σε ένα κλασσικό έργο. Μίλησέ μας γι' αυτό.

To album "MYTHOS 90: Mikis Theodorakis" από τους AURAL FRAGMENT αποτελεί μια σύγχρονη ματιά σε μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει εννέα τραγούδια-σταθμούς βαθιά δεμένα με την ελληνική ψυχή αλλά και τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Τη μουσική παραγωγή υπογράφει ο Γιώργος Λαζάρου, συνθέτης, παραγωγός και τεχνικός ήχου. Στο σαξόφωνο ακούγεται ο Νίκος Κουλούρης και στις κιθάρες ο Δημήτρης Κοντονής.

--Έζησες πολλά χρόνια στο εξωτερικό όπου τους σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς τους γνωρίζουν, τους θαυμάζουν;

Σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Yanni κλπ. έχουν ιδιαίτερα τιμητική θέση στις ακουστικές προτιμήσεις τόσο του μουσικού κόσμου, όσο και των ακροατών στο εξωτερικό και συχνά έργα τους συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες συναυλίες με ζωντανή μουσική.

--Μία σύγχρονη ματιά σε ένα σύνολο κλασσικών θεμάτων του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη, είναι λίγο τολμηρή. Δε νομίζεις; 

Η τόλμη και η τέχνη είναι δύο έννοιες που συμβαδίζουν και αλληλο – εμπνέονται ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές.
Οι συντελεστές του album "MYTHOS 90: Mikis Theodorakis" δουλέψαμε με πολύ αγάπη και βαθύ σεβασμό πάνω στο έργο του μεγάλου μας συνθέτη, προσθέτοντας ο κάθε ένας από εμάς το προσωπικό του καλλιτεχνικό στίγμα, ένα μικρό δώρο σε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελλάδας.

--Θεωρείς ότι η προσέγγιση των AURAL FRAGMENT (η ηχητική και αισθητική) προσθέτει κάτι σε ένα έργο που στη συνείδηση των πολλών, έχει μία και μόνη εκτέλεση;

Η ιδιότυπη προσέγγιση των AURAL FRAGMENT πάνω στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη προσθέτει στα ακούσματα του ακροατή μια καινούργια, διαφορετική μουσική άποψη και του χαρίζει τη δυνατότητα να αφουγκραστεί μέσα από αυτήν το πνεύμα της σύγχρονης εποχής, αφού συνδέει διαφορετικά ακούσματα και μουσικούς, παντρεύοντας αρμονικά την έντεχνη λαϊκή με την ηλεκτρονική μουσική και το κλασσικό στοιχείο.


--Δεν μπορώ παρά να σε ρωτήσω και για την κατά Ρουβά ερμηνεία του "Άξιον Εστί". Ποια είναι η άποψή σου;

Η ερμηνεία ενός τόσο σπουδαίου και διαχρονικού έργου, όπως είναι το "Άξιον Εστί", αποτελεί για κάθε ερμηνευτή ένα μεγάλο όνειρο και έναν σημαντικότατο σταθμό στην καλλιτεχνική του διαδρομή και εξέλιξη.
Θεωρώ ιδιαίτερα αξιόλογη την πρωτοβουλία του Σάκη Ρουβά να θελήσει να προσθέσει την προσωπική του άποψη και πνοή στο μεγαλειώδες αυτό έργο.

--Πως ένιωσες όταν σου πρότειναν να συμμετέχεις σε αυτό το album - έργο το οποίο είναι και μία παγκόσμια κυκλοφορία;

Ένοιωσα βαθιά συγκίνηση, χαρά και ευγνωμοσύνη, γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα νέο, ιδιαίτερο μουσικό έργο για τα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Λαζάρου, την ψυχή των AURAL FRAGMENT, για την εξαιρετική έμπνευση και την άψογη συνεργασία και την FM RECORDS για την εμπιστοσύνη.

--Σε προηγούμενη συνέντευξή σου, είχες κάνει λόγο για ένα "παραμύθι". Περί τίνος πρόκειται κι αν έχει κυκλοφορήσει.

Πρόκειται για το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ», μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και τιμής, μέσα από ένα παραμυθένιο σκηνικό με το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «ΝΟΗΣΗ» μαζί με ένθετο CD, που περιλαμβάνει ηχογραφημένα τραγούδια και μουσικά αποσπάσματα με αφήγηση από το ομώνυμο πρωτοεμφανιζόμενο θεατρικό μιούζικαλ.
Τη μουσική για το μιούζικαλ έγραψε ο Έλληνας συνθέτης Balsam7teen και την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει η εικονογράφος Θωμαή Ζωγράφου. Τραγουδούν και ακούγονται καταξιωμένοι ερμηνευτές και ηθοποιοί.

--Σε θεατρικό επίπεδο, συμμετέχεις σε κάποια παράσταση αυτό τον καιρό;

Αυτή την εποχή συμμετέχω στην θεατρική κωμωδία «Ζητούνται Νέοι και Νέες» των Π. Παναγόπουλου και Ε. Πλατή , σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεγαΐτη, που πρόκειται να ανέβει από την Θεατρική Ομάδα Αγίας Παρασκευής το καλοκαίρι 2015.

--Και σε ότι αφορά στη μουσική, κάποιο νέο τραγούδι, συμμετοχή, παραγωγή;

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις μιας νέας δισκογραφικής μου συνεργασίας με τίτλο «Time Trap». Πρόκειται για μια Electro Opera Remix από τους AURAL FRAGMENT, πάνω στην ομώνυμη βραβευμένη ορχηστρική σύνθεση του συνθέτη Κωνσταντίνου Παπουτσή και δικούς μου στίχους, που θα κυκλοφορήσει από την FM RECORDS. Επίσης συμμετέχω στις ηχογραφήσεις του album «Rewind» από τους AURAL FRAGMENT, που θα κυκλοφορήσει προσεχώς.

Σ' ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: