ΣΙΝΕ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Σε ποια μέρη ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεχνούν να βάλουν αντηλιακή κρέμα σε αρκετά σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από το...
ηλιακό έγκαυμα και κατ’ επέκταση από τον καρκίνο του δέρματος.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 58% των ανθρώπων ξεχνούν να προστατεύσουν τη μύτη, τους ώμους και τα πέλματα των ποδιών. Επίσης συχνά ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στο πίσω μέρος του λαιμού, τα αυτιά, και τις κορυφές των ποδιών. Άλλα απροστάτευτα μέρη είναι η κορυφή του κεφαλιού, ειδικά για τους άνδρες, η μέση της πλάτης τα δάχτυλα των ποδιών και τα βλέφαρα.

Η είδηση έρχεται από την Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, που έδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση για το πώς το ηλιακό έγκαυμα διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Σε δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς, βρέθηκε ότι το 30% υπόκεινται ηλιακό έγκαυμα κάθε χρόνο, ενώ το 1/3 είπαν ότι περιστασιακά ξεχνούν το αντηλιακό. Περισσότερο από το 19% είπαν ότι δεν πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν τόσο έντονος, και σχεδόν το 15% είπαν ότι εφάρμοζαν πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας SPF.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 4% είπαν ότι δεν χρησιμοποιούν προστασία, δεδομένου ότι θα τους χαλάσει το μαύρισμα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ηλιακό έγκαυμα, ακόμα και μία φορά κάθε δύο χρόνια, μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος.

Η συχνότητα εμφάνισης και των δύο τύπων του καρκίνου του δέρματος – μη μελανωματικοί και μελανωματικοί – έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επί του παρόντος, περίπου 2 και 3 εκατομμύρια μη- μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και 132.000 περιστατικά μελανωματικού καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.


medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: