ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Στον «αέρα» σπίτια στο Σχολάρι λόγω κατολίσθησης- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν σπίτια στην περιοχή του Σχολαρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το έδαφος έχει...
υποχωρήσει αρκετά μέτρα με αποτέλεσμα οικογένεια να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Δύο σπίτια, δύο βιοτεχνίες και ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή του Κάτω Σχολαρίου, ζουν καθημερινά με τον φόβο μιας νέας κατολίσθησης. Το έδαφος έχει υποχωρήσει μέχρι και 6,5 μέτρα σε ορισμένα σημεία, ενώ η περίπτωση του σπιτιού της κ. Βαρβάρας Κεραμίδα και της οικογένειάς της είναι αυτό με τα πιο κραυγαλέα προβλήματα. 


Η βεράντα του σπιτιού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ τα θεμέλια φαίνονται καθαρά καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αυλής έχει υποχωρήσει.



Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής επισκέφτηκαν την πληγείσα περιοχή, ενώ υποσχέθηκαν πως θα κάνουν ότι μπορούν για να κηρυχθεί το Σχολάρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για την ώρα δεν έχουν γίνει έργα αποκατάστασης του σπιτιού, ενώ συνεργείο του δήμου που βρέθηκε στο σημείο μετέφερε τους αγωγούς του νερού πιο πάνω για να μη βρεθεί ολόκληρο το σπίτι στο ρέμα.


"Φύγαμε από το σπίτι γιατί φοβόμαστε για τη ζωή μας"

Η κ. Κεραμίδα περιέγραψε στο seleo τις τραγικές στιγμές που ζουν αυτή και η οικογένειά της. "Το Σάββατο έσπασε ο παλιός αγωγός λόγω της καθίζησης που προκλήθηκε από τις συνεχόμενες βροχές του φετινού χειμώνα. Από την Κυριακή και μετά το ρήγμα άρχισε να μεγαλώνει, ενώ μεγαλύτερες ρωγμές προκαλούνται μέρα με τη μέρα. Το ρήγμα είναι κάτω από τα θεμέλια της βεράντας. Είμαστε πενταμελής οικογένεια και αναγκαστήκαμε να φύγουμε απο το σπίτι μας, το οποίο δεν είχε ούτε νερό τις τελευταίες μέρες".


"Αν δεν γίνουν έργα, το Σεπτέμβριο όλη η περιοχή θα φύγει προς τα κάτω"
Ο γεωλόγος Νίκος Καζίλης που επισκέπτεται καθημερινά την περιοχή, έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους πως αν δεν γίνουν έργα όλη η περιοχή θα έχει μετακινηθεί προς τα κάτω μέχρι το Σεπτέμβριο. "Ο γεωλόγος που μας επισκέπτεται καθημερινά τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει αποστραγγιστικό έργο στον δρόμο για να απορροφηθούν τα νερά των βροχών και να μπορέσουμε να σώσουμε τα σπίτια μας", λέει η κ. Κεραμίδα. Στην έκθεσή του ο κ. Καζίλης σημειώνει ότι απαιτείται να γίνει ουσιαστικός έλεγχος των διαρροών νερού του παλαιού δικτύου ύδρευσης καθώς και έλεγχος της αυθαίρετης απαγωγής των αντλούμενων νερών από τα υπόγεια οικοδομών.












Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης