ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Απόψε το βράδυ ο ουρανός θα βρέξει... Υδροχοΐδες

Κορυφώνεται το φαινόμενο των πεφταστεριών, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ
Ανοιξιάτικη βροχή απόψε το βράδυ αλλά όχι από αυτές που...
θέλουν ομπρέλα: σηκώστε τα μάτια στον ουρανό για να δείτε τα πεφταστέρια, τις Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί απόψε το βράδυ.
Τα πεφταστέρια είναι ορατά στη χώρα μας, καιρού επιτρέποντος βέβαια. Επειδή όμως, μόλις θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της βροχής οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά η βροχή (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η βροχή (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης Χάλεϊ, γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.

news.gr