ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020» για την Ελλάδα»

Κοινωνική σύμπραξη Περιφέρειας Αττικής (βόρειος τομέας Αθηνών), Δήμων βορείου τομέα, Εκκλησίας και φορέων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020» για την Ελλάδα»


Δύο κοινωνικές συμπράξεις ώστε να καλύπτονται όλοι οι Δήμοι του βορείου τομέα Αττικής πήραν το «πράσινο» φως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση  του επισιτιστικού προγράμματος, στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους. Στη σύμπραξη με συντονιστή την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα την περιφερειακή ενότητα του βόρειου τομέα συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Χαλανδρίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις, Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Κηφησίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού . Στη σύμπραξη θα συμμετέχει ενεργά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) καθώς και λοιποί φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον: Κοινωνικοί φορείς, καταναλωτικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.
Οι υπόλοιποι Δήμοι θα συμπράξουν με συντονιστή εταίρο τον Δήμο Αμαρουσίου.

Με αφορμή την πρόοδο του προγράμματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ζητήσαμε, μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει κατ εξαίρεση και τις δύο συμπράξεις που δημιουργήθηκαν,  σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (πλην του κεντρικού τομέα Αθηνών που επίσης είναι δύο οι συμπράξεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας εγκρίθηκε μία). Έγινε δεκτό δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που δημιουργήθηκαν και εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για αυτό. Ο σκοπός είναι ο ίδιος και είναι ιερός. Η αντιμετώπιση της φτώχειας και η στήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας, που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Στο ΤΕΒΑ δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι «ρόλοι» ανάμεσα στους βαθμούς της αυτοδιοίκησης. Πρόθεσή μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσους επιθυμούν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα με την Περιφέρεια Αττικής. Προτεραιότητα είναι οι πολίτες και οι ανάγκες τους»

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο Υπουργείο Εργασίας όπου ορίστηκε ότι για το τρέχον έτος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για 7 βασικά είδη διατροφής, ενώ θα ακολουθήσουν με σχετικές προκηρύξεις οι επικεφαλής εταίροι των κοινωνικών συμπράξεων. 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Οκτώβριο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η προμήθεια των ειδών για να αποσταλούν στις Συμπράξεις, των οποίων οι ωφελούμενοι των παροχών θα  είναι οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι συμμετέχοντες Δήμοι θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις  από τα Δημοτικά Συμβούλια για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της Σύμπραξης.
Την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 10 πμ. Θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εταίρων της σύμπραξης με την Περιφερειακή ενότητα βορείου τομέα (Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή 3ος όροφος), ώστε να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για την εκτέλεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: