ΣΙΝΕ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μέχρι τις 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες

Στα 60 ευρώ το όριο ανάληψης για τις πρώτες ημέρες - Τι προβλέπει αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ.

Μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες, όπως δήλωσε...

κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», όπως ονομάζεται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αξιωματούχος, το όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώτουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για 6 ημέρες. Τα ATM θα ανοίξουν μετά από 12 ώρες, από τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Ειδική εξαίρεση θα υπάρξει για τους συνταξιούχους με τη μέριμνα για λειτουργία ορισμένων καταστημάτων τραπεζών, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, συζητήθηκε η προετοιμασία που θα γίνει ανά υπουργείο από τη Δευτέρα, ενώ σχολιάστηκε και ο τρόπος που κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές.

«Λαμβάνονται τα μέτρα γιατί κάποιοι ήθελαν να κλείσουν τις τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως μέχρι «το δημοψήφισμα οι πιέσεις θα είναι μεγάλες», και μια ένδειξη αυτού είναι το πάγωμα του ELA.

Αναφορικά, με το εάν το ελληνικό ζήτημα έχει σχέση με την Κύπρο και τα capital controls που είχαν εφαρμοστεί εκεί, ο αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει «καμία σχέση με την Κύπρο. «Εμείς έχουμε διασφαλισμένες τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών», σημείωσε.

Τέλος, δήλωσε πως οι υπουργοί από τη Δευτέρα θα επικοινωνήσουν το μήνυμα προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο και να δώσουν λεπτομέρειες.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τα capital controls
«Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» είναι ο τίτλος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επιβολή capital controls, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπονται τα εξής:

- Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν 12 ώρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή αναμένονται να λειτουργήσουν ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας.

- Χωρίς όριο θα μπορεί να γίνει χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αλλά μόνο εντός της Ελλάδας.

- Χωρίς όριο θα είναι και η χρήση του web banking, αλλά και πάλι μόνο για συναλλαγές εντός της ελληνικής επικράτειας.

- Η καταβολή συντάξεων εξαιρείται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο γι' αυτό το σκοπό.

- Η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα γίνει κανονικά, αλλά θα ισχύσει το όριο των 60 ευρώ στις ημερήσιες αναλήψεις.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ με ένα κλικ εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: