ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος όταν μασάμε τσίχλες;

Ιάπωνες επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Ερευνών είναι κατηγορηματικοί: να μασάτε τσίχλες. 

Έχουν 3 σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σε μελέτη που έκαναν για το μάσημα της τσίχλας και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Brain and Cognition», διαπίστωσαν τα εξής:

Πρώτον το μάσημα της τσίχλας τονώνει τη σκέψη και κρατά τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση ήπιας εγρήγορσης. Ουσιαστικά κάθε φορά που μασάμε τσίχλα, 8 περιοχές του εγκεφάλου μας αρχίζουν να λειτουργούν.

Δεύτερον οι 8 αυτές περιοχές αποδεδειγμένα κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί με ταχύτητες και να έχει αντιδράσεις μέχρι και 10% πιο γρήγορες από όταν δεν μασάμε τσίχλα.

Τρίτον, όταν μασάμε τσίχλα για περισσότερο από 20 λεπτά, αυξάνονται ήπια οι καρδιακοί παλμοί κάτι που σημαίνει πως ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε φορά που κάνουμε για ώρα τη χαρακτηριστική κίνηση της γνάθου όταν μασάμε, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης κάτι που σημαίνει πως διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη.

Οι επιστήμονες χώρισαν 2 ομάδες εθελοντών και τους ζήτησαν άλλοτε να μασάν τσίχλα και άλλοτε όχι. Ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ με διαβαθμισμένη δυσκολία. 


Όσο διαρκούσαν τα τεστ οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου των εθελοντών με μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), και κατέγραφαν πότε και ποια σημεία του εγκεφάλου άρχισαν να ενεργοποιούνται. 
Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: