ΣΙΝΕ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πώς να περάσουμε ευχάριστες διακοπές χωρίς χρήματα

Είμαστε στα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού και παραδοσιακά από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να κάνουμε σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, ακόμη κι αν δεν...μπορούσαν οι γονείς μου, όλο και σε κάποιο εξοχικό σπίτι φίλων θα έκανα τα μπάνια μου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Είμαστε η γενιά που έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, που ψάχνει για εργασία, που δεν έχει δημιουργήσει οικογένεια ή ακόμα και εάν έχει… παλεύει κάθε μέρα για τα προς το ζην!

Αν είσαι γυναίκα και είσαι ελεύθερη, έχεις να αναμετρηθείς με τα μοντέλα των περιοδικών. Με τα εξωτικά και αψεγάδιαστα κορμιά χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας που φορούν πανάκριβα μαγιό. Πόσο μάταια φαίνονται, όμως, όλα αυτά, όταν κοιτάξουμε τις αληθινές γυναίκες που περιμένουν τις εκπτώσεις για ένα μαγιό και που λιώνουν στη γυμναστική, με την κυτταρίτιδα να έρχεται απρόσκλητη μαζί τους διακοπές;

Κορίτσια μου, οι χαρές της ζωής είναι αλλού. Θυμηθείτε πόσο τέλειες ήταν οι διακοπές, όταν ήμασταν μικρές, τότε που δεν μας ένοιαζε η γνώμη κανενός και το μόνο που θέλαμε ήταν να «περάσουμε» τη φίλη μας σε μπάνια και παγωτά. Κι αν δεν πάμε διακοπές δεν έγινε και κάτι, μπορούμε να περάσουμε καλά, αρκεί να είμαστε μέσα μας καλά. Τα ακριβά ξενοδοχεία δεν εγγυώνται και ωραίες διακοπές. Μπορούμε να πάρουμε το λεωφορείο και καλή παρέα και να περάσουμε τέλεια στην κοντινή παραλία. Μπορούμε, αν μένουμε στην Αθήνα, να κάνουμε βραδινή βόλτα στην Πλάκα και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για την υπόλοιπη εβδομάδα. Αλλά, ακόμη κι αν καθίσουμε στο μπαλκόνι και διαβάσουμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, πάλι ωραία θα περάσουμε. Να ζούμε την κάθε στιγμή, κι όχι να περιμένουμε να ζήσουμε για συγκεκριμένες στιγμές…

Πώς να περάσουμε ευχάριστες διακοπές χωρίς χρήματαΑπό την άλλη, αν είσαι μανούλα, εκεί είναι τα δύσκολα, γιατί μπορεί να μην έχεις την δυνατότητα να πας τα παιδιά σου διακοπές, να μην υπάρχει παππούς και γιαγιά στην επαρχία να στα κρατήσει και να νιώθεις απελπισμένη και με πολλές τύψεις. Σκέψου πως δεν είσαι η μόνη και ότι δεν θα είσαι για πάντα σε αυτή τη θέση. Μην στενοχωριέσαι, γιατί έτσι επηρεάζεις και τα παιδιά σου και χαλάει η σχέση σου με τον σύντροφό σου. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το καλοκαίρι, όπως δωρεάν κατασκηνώσεις και ημερήσιες εκδρομές από τους κατά τόπους Δήμους. Αλλά και πάλι, αν δεν μπορείς να τα πας πουθενά, διαμόρφωσε το μπαλκόνι σου σε pool bar. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις μια πλαστική πισίνα με νερό και όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους. Το έχουμε ξαναπεί, τα παιδιά έχουν ανάγκη από την αγάπη σου, δεν τα νοιάζουν οι χλιδάτες διακοπές, αρκεί να είναι μαζί σου και να τους αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο.

Περάσαμε έναν χειμώνα μαζί, με άρθρα, ερωτήσεις, απορίες και συμβουλές. Έναν χειμώνα δύσκολο, όπου, αγχωθήκαμε, θυμώσαμε, γελάσαμε, χαρήκαμε, ερωτευτήκαμε, θρηνήσαμε, χωρίσαμε, ζήσαμε. Ας έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι, όπου όλα όσα ζήσαμε, όσα γράψαμε, όσα διαβάσατε θα μας κρατούν παρέα. Θα έχουν βάλει κι εκείνα ένα λιθαράκι για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

«Κι αν δεν µπορείς να κάµεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο µπορείς: µην την εξευτελίζεις» 


Κ. Καβάφης.

tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: