ΣΙΝΕ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Το φαγητό που προκαλεί καρκίνο

Μια τοπική λιχουδιά που καταναλώνεται στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και φτιάχνεται από...
ωμό ψάρι, βρέθηκε να ευθύνεται για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ήπατος στην περιοχή.

Το Isaan plateau στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη είναι μια φτωχή περιοχή με έντονη ξηρασία και μακριά από τη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και είναι γνωστή για την ευρηματική αλλά μάλλον πικάντικη κουζίνα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μικρά ψάρια που πιάνουν σε λίμνες, για να φτιάξουν ένα πικάντικο πιάτο που ονομάζεται Koi Plaa. Τα ψάρια ψιλοκόβονται και αναμιγνύονται με το χέρι με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια… Η συγκεκριμένη συνταγή εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και επικίνδυνη. Για δεκαετίες, συγκεκριμένοι πληθυσμοί στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά καρκίνου του ήπατος. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, συνδέονται όπως προέκυψε-, σε ένα είδους παράσιτο που βρέθηκε στο ωμό ψάρι.

Παρά ωστόσο, τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τις αρχές, να αλλάξουν οι ντόπιοι τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να τρώνε το koi plaa αφού πρώτα μαγειρέψουν το ψάρι, και όχι να το καταναλώνουν ωμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: