ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Φακοί επαφής: Αυτός είναι ο τεράστιος κίνδυνος που προκαλεί η καθημερινή χρήση τους

Είναι γνωστό ότι όσοι φορούν φακούς επαφής είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και μία νέα έρευνα δίνει ακόμη περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ότι οι άνθρωποι που φοράνε καθημερινά τους φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Και αυτό επειδή οι φακοί μπορούν να αλλοιώσουν την ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στα μάτια, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις και ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος (των βακτηριακών κοινοτήτων) στην επιφάνεια των ματιών όσων φοράνε συνεχώς τους φακούς επαφής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να βάζει κανείς στο μάτι του ένα ξένο αντικείμενο όπως ο φακός επαφής, δεν είναι κάτι ουδέτερο», δήλωσε η Ντομίγκεθ-Μπέλο.

Συγκριτικά με τα μάτια όσων δεν χρησιμοποιούν καθόλου φακούς επαφής, δείχνει ότι η καθημερινή χρήση των φακών τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλων, ψευδομονάδων κ.α.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονή και λοίμωξη.

Θα χρειαστεί να μελετηθεί περαιτέρω κατά πόσο αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα οφείλεται κυρίως στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών ή στη συνεχή πίεση που ασκούν οι φακοί πάνω στα μάτια.

Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση των φακών, καθημερινή αλλαγή του διαλύματος των φακών και τακτικό καθάρισμα της θήκης των φακών.

Επιπλέον, όσοι φοράνε καθημερινά τους φακούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τους ίδιους επί πολλές εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να επισκέπτονται κατά καιρούς τον οφθαλμίατρο.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατομμύρια άνθρωποι φοράνε φακούς και παρόλο που μπορεί να αλλοιώνουν έτσι τις μικροβιακές κοινότητες στα μάτια τους, δεν φαίνεται να παθαίνουν κάποιο πρόβλημα.

Αν, όμως, υπάρξουν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι σοβαρές, αν και τα περιστατικά απώλειας της όρασης εξαιτίας των φακών δεν ξεπερνούν τα έξι περίπου ανά 100.000 χρήστες κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: