ΣΙΝΕ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σοβαρότατοι κίνδυνοι και μετάδοση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας από την αποτρίχωση brazilian!

Η αποτρίχωση της ηβικής περιοχής ανοίγει τον δρόμο για μία ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενή λοίμωξη του δέρματος, προειδοποιούν...
Γάλλοι ερευνητές! Μπορεί το περιβόητο “brazilian” και άλλες μορφές αποτρίχωσης, της περιοχής των γεννητικών οργάνων να έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς, ανάμεσά τους γυναίκες, αλλά και άντρες, όμως οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μικροτραυματισμοί της περιοχής από το ξυράφι ή το κερί, ευνοούν τη μετάδοση του ιού της μολυσματικής τερμίνθου (molluscum contagiosum).

Πρόκειται για έναν ιό που συναντάται κυρίως σε παιδιά και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω κάποιας ασθένειας ή λήψης φαρμάκων. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι διακριτικές, θολωτές ερυθηματοειδείς βλατίδες. Μεταδίδεται εύκολα μέσω της δερματικής επαφής με έναν ασθενή και σπανιότερα με μολυσμένα αντικείμενα (όπως ρούχα και πετσέτες). Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και αυτά τα περιστατικά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμαναν οι Γάλλοι δερματολόγοι που διεξήγαγαν τη σχετική μελέτη.

Τα στοιχεία τους βασίστηκαν σε 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία ιδιωτική δερματολογική κλινική της Νίκαιας την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η αύξηση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού σχετιζόταν με την αποτρίχωση της εν λόγω περιοχής. Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άντρες και οι 6 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχει επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και το υπόλοιπο 30% το κερί ή κάτι ανάλογο.

Καθότι η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα με το ξύσιμο της περιοχής, η αποτρίχωση μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοσή της με παρόμοιο τρόπο εξαιτίας των μικροτραυματισμών που προκαλεί στο δέρμα. «Οι λόγοι για την επιλογή αποτρίχωσης των ηβικών τριχών παραμένουν άγνωστοι, αλλά ίσως σχετίζονται, την ενισχυμένη σεξουαλική αίσθηση, την ασυναίσθητη επιθυμία μιας παιδικής εμφάνισης, ή την επιθυμία αποστασιοποίησης από την ζωώδη φύση μας», σχολίασαν οι Γάλλοι δερματολόγοι στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “British Medical Journal”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είχαν προειδοποιήσει ότι η ενισχυμένη τάση αποτρίχωσης του «μπικίνι» έχει οδηγήσει πενταπλάσιο αριθμό γυναικών να νοσηλευθεί με τραυματισμούς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Υπάρχει ωστόσο και μία καλή είδηση. Πρόσφατα, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η ίδια τάση αποτρίχωσης έχει καταστήσει τις ψείρες του εφηβαίου είδος προς εξαφάνιση!

Του Χριστόφορου Τζερμιά, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: