ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Έφυγε» η τελευταία Πόντια σε ηλικία 112 ετών!

Του Γιάννη Μουκίδη
Συγκίνηση στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας, και στο Ποντιακό στοιχείο της Επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, που «αποχαιρέτησαν» για το...

ουράνιο ταξίδι την εναπομείνασα τελευταία Πόντια πρώτης γενεάς υπεραιωνόβια Παρθένα Σαχινίδου, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 112 ετών!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της ίδιας, η κυρά Παρθένα γεννήθηκε στο Ασαρτσούχ της Σεβάστειας το 1903 και μεγάλωσε στον μικρό οικισμό Τσιφλίκ η Κεϊράν, εκεί όπου διέμεναν ακόμα επτά οικογένειες. Ήταν η κόρη του Ακρίτα Σαχινίδη και της Μαρίας Κυριλλίδη. Στον ξεριζωμό του 1924 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας. Απέκτησε συνολικά 7 παιδιά, από τα οποία έζησαν τα 3. Η Ελένη, ο Κώστας (ζει στην Αθήνα) και ο Ιωάννης (ζει στον Καναδά). Ο σύζυγος της Χαράλαμπος «έφυγε» από τη ζωή πριν 25 χρόνια. Αγρότισσα η ίδια, έμεινε στη Γαλανόβρυση. Η ίδια έζησε για πέντε χρόνια στον Καναδά, και τα τελευταία χρόνια έζησε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το συγγενικό της περιβάλλον, παρά τα 112 χρόνια της, έως και πριν λίγο καιρό, είχε πλήρη διαύγεια σκέψης, χωρίς προβλήματα υγείας. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην περιοχή. Χαρακτηριστική η κουβέντα συγγενικού της προσώπου: «Η γιαγιά Παρθένα είχε μέσα της την καλοσύνη. Αγαπούσε όλο τον κόσμο. Πάντα είχε να πει ένα καλό λόγο για όλους. Γυναίκα – μάλαμα, που ο Θεός θα την βάλλει στον Παράδεισο».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπεραιωνόβια εκλιπούσα Παρθένα Σαχινίδου «κατέθεσε» τις μαρτυρίες της επανειλημμένα σε Μ.Μ.Ε., δημοσιογράφους και ερευνητές για τον τόπο της, για την κατάσταση που επικρατούσε γύρω από τη γενέτειρα της το Ασαρτσούχ, για τα εγκλήματα και τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Τούρκοι, σφαγιάζοντας ακόμα και παιδιά, αλλά και για τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης και της προσφυγιάς της. Ουσιαστικά, έχοντας πλήρη διαύγεια, ξαναθυμήθηκε πολλά κρίσιμα στοιχεία και λεπτομέρειες από τα παιδικά της χρόνια, δίνοντας μαρτυρίες – ζωντανές αποδείξεις για τα δεινά που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η κηδεία της Παρθένας Σαχινίδου έγινε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χθες στις 6 το απόγευμα, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Γαλανόβρυσης (η σορός της μεταφέρθηκε από την Αθήνα, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια).

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: