ΣΙΝΕ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

6 παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια, που αν και προσβάλλει αρκετές γυναίκες, πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, όπως είναι η κληρονομικότητα, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που ενισχύουν την εμφάνισή του. Επιλογές ζωής, διατροφή, άσκηση κ.α είναι κάποιοι από αυτούς, που μπορούν να ενδυναμώσουν άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Το βάρος
Τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό 30 έως 60%. Ο λόγος είναι ότι τα οιστρογόνα παράγονται στα λιποκύτταρα και όσο περισσότερο βάρος έχει κανείς τόσο αυξάνονται και τα οιστρογόνα. Το επιπλέον αυτό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη όγκου.

Η μέση σας
Πρόσφατη έρευνα του British Medical Journal επιβεβαίωσε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι το κατά πόσο άλλαξε το μέγεθος της μέσης τους μετά τα 20 τους χρόνια.

Άσκηση
Η άσκηση συμβάλλει στην καλή υγεία του σώματός σας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Αρχικά, λειτουργεί ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και “διαλύει” τα οιστρογόνα που ενισχύουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ποια η σχέση σας με το αλκοόλ;
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έρευνες αναφέρουν ότι η χρόνια κατανάλωση μεταξύ της πρώτης περιόδου και της πρώτης εγκυμοσύνης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Διατροφικές συνήθειες
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η έλλειψη κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα στραυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών για παράδειγμα, συμβάλλουν στην ισορροπία των οιστρογόνων. Επίσης, τα κόκκινα λαχανικά, όπως είναι οι ντομάτες και τα καρότα, είναι γεμάτα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Περιβαλλοντικές τοξίνες
Πολλές είναι οι έρευνες που μαρτυρούν ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες τοξίνες, που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτά τα συνθετικά χημικά συγκεντρώνονται στα λιποκύτταρα, όπου μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών οιστρογόνων, και ενδεχομένως οδηγούν σε καρκίνο του μαστού. Οι κοινοί ενδοκρινικοί διαταράκτες περιλαμβάνουν δισφαινόλη Α (BPA) , ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται σε δοχεία, και συντηρητικά που βρίσκονται στα καλλυντικά φθαλικών εστέρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: