ΣΙΝΕ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Δείτε ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι γλιτώνουν με το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με θύματα όσους διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές φέρνει το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με...
τα όσα προανήγγειλε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλέξιάδηςμιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα εξετάσουμε αλλαγές ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλοντας βάρη στις περιουσίες και κυρίως σε μεσαίες και μεγαλύτερες κατοικίες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές, ενώ θα παραμείνει ο στόχος για εισπράξεις 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο, είναι η θέσπιση αφορολόγητου για πρώτες κατοικίες μέχρι πενήντα τετραγωνικά μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Αυτό ωστόσο συνεπάγεται ότι η όποια διαφορά προκύψει στην εισπραξιμότητα του μέτρου θα πέσει σε όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, καθώς το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ θα παραμείνει βασικός στόχος βάσει και της σχετικής συμφωνίας.

Ταυτόχρονα εξετάζεται αύξηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα που υπολογίζεται μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και πολλές φορές τον ξεπερνά.

Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ και να διπλασιαστούν οι συντελεστές φέρνοντας υπέρογκους φόρους για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016 και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το υπουργείο οικονομικών έχουν επιπτώσεις στον αριθμό των δόσεων στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο. Εάν ο φόρος ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: