ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Δέκα πράγματα που οι Έλληνες κάνουν πια με δυσκολία

Ο «δεκάλογος» του Guardian
Στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην καθημερινή ζωή η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αναφέρεται η...

βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως επηρεάζει τα πάντα, από την πληρωμή των ενοικίων μέχρι τους περιορισμούς που έχουν προκύψει στα αγαθά που οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν.

Ο «δεκάλογος» του Guardian έχει ως εξής:
1. Μετρητά

Οι Έλληνες δεν μπορούν να σηκώνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ. Τα μετρητά τελειώνουν και υπάρχουν ελλείψεις σε χαρτονομίσματα των 5,10 και 20 ευρώ και νομίσματα του ενός ευρώ. Οι ουρές στα ΑΤΜ είναι μεγάλες.

2. Πιστωτικές κάρτες
Τεχνικά, οι κάρτες περνούν ακόμα αλλά πολλοί έμποροι θέλουν μόνο μετρητά- ορισμένοι προσφέρουν εκπτώσεις στις αγορές με μετρητά. Οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχουν προβλήματα στη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ειδικά με τους μεγάλους λογαριασμούς.

3. Μεταφορές χρημάτων
Οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί χωρίς άδεια από μια ειδική επιτροπή, με αποτέλεσμα τους περιορισμούς στις εισαγωγές και τις πληρωμές στους εξαγωγείς.

4. Εφαρμογές του iPhone
Οι χρήστες iPhone ανέφεραν μπλοκάρισμα στο «κατέβασμα» εφαρμογών. Άλλοι που έχουν λογαριασμούς για αποθήκευση στο iCloud έλαβαν ειδοποιήσεις λάθους όταν έπρεπε να πληρωθούν οι μηνιαίες συνδρομές.

5. PayPal
Οι Έλληνες μπορούν να λάβουν πληρωμές μέσω Paypal αλλά δεν μπορούν να ξοδέψουν τα ποσά αυτά. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των PayPal wallets από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς να μην είναι διαθέσιμη.

6. Αγορές online
Η δυνατότητα αγοράς αγαθών και βιβλίων από ιστοσελίδες με έδρα εκτός Ελλάδος- μεταξύ αυτών το online κατάστημα Amazon.com ή η αεροπορική εταιρεία easyJet – έχει περιοριστεί.

7. Αγορά και πώληση μετοχών
Το χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει κλειστό εδώ και επτά ημέρες. Είναι προγραμματισμένο να ανοίξει την Πέμπτη αλλά η προοπτική αυτή δεν μοιάζει πολύ πιθανή εκτός εάν και οι τράπεζες είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.

8. Πληρωμή ενοικίου
Οι περιορισμοί στα μετρητά έχουν δυσκολέψει την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών. Οι απευθείας πληρωμές με χρεωστικές εμφανίζουν καθυστερήσεις και το e-banking εμφανίζει τριγμούς.

9. Ελλείψεις
Οι Έλληνες καταναλωτές συγκεντρώνουν αγαθά όπως καφές, ρύζι, όσπρια, μπαταρίες και σαπούνι. Αυγά και κρέας είναι πιο δύσκολο να αγοραστούν, σύμφωνα με αναφορές.

10. Φαρμακευτικά
Σχεδόν όλα τα φάρμακα είναι εισαγόμενα και ήδη καταγράφονται ελλείψεις. Η Ελλάδα χρωστά σς φαρμακευτικές εταιρείες περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: