ΣΙΝΕ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πώς μπορεί το ρύζι να προκαλέσει εντερικά προβλήματα στο παιδί;

Αν κα το ρύζι θεωρείται ότι έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να προκαλέσει τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει μια...
σοβαρή μορφή εντερικής φλεγμονής σε ορισμένα βρέφη.

Η αντίδραση είναι γνωστή ως επαγόμενο από τροφική πρωτεΐνη σύνδρομο εντεροκολίτιδας, φλεγμονώδης αντίδραση του πεπτικού συστήματος σε συγκεκριμένες τροφικές πρωτεΐνες, περιλαμβανομένων εκείνων που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα, τη σόγια, το κρέας και τα δημητριακά. Τα βρέφη με επαγόμενο από τροφική πρωτεΐνη σύνδρομο εντεροκολίτιδας υποφέρουν από εμετούς και διάρροια σχεδόν εντός δύο ωρών από την κατανάλωση των «ένοχων» τροφών.

Ενώ το εν λόγω σύνδρομο είναι όμοιο με τις δ 0000324E ιατροφικές αλλεργίες, δεν εμπεριέχει την αντίδραση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος και εν αντιθέσει με μια διατροφική αλλεργία, συνήθως προκαλεί μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα.

Το ρύζι επειδή έχει χαμηλές πιθανότητες πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης, γενικώς συστήνεται ως μια εκ των πρώτων στερεών τροφών για τα βρέφη. Ωστόσο, όλο και συχνότερα αναγνωρίζεται ως αιτία του επαγόμενου από τροφική πρωτεΐνη συνδρόμου εντεροκολίτιδας.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Γουέστμεντ στο Σίδνεϊ με επικεφαλής τον Δρ Aντριου Κεμπ κατέγραψαν σε διάστημα 16 ετών, 14 παιδιά που προσήλθαν στο νοσοκομείο με 26 επεισόδια σχετιζόμενου με το ρύζι συνδρόμου εντεροκολίτιδας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα περιστατικά του συνδρόμου που είχαν προκληθεί από αγελαδινό γάλα ή σόγια αφορούσαν μόνο 17 παιδιά με 30 επεισόδια.

Επιπλέον, οι αντιδράσεις στο ρύζι έτειναν να είναι πιο σοβαρές, με περισσότερα παιδιά να χρειάζονται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Το ρύζι παραμένει πάντως ένα τρόφιμο με χαμηλό αλλεργικό προφίλ και το γεγονός ότι προκαλεί επαγόμενο από τροφική πρωτεΐνη σύνδρομο εντεροκολίτιδας δεν αλλάζει κάτι. Οι γονείς παιδιών με διατροφικές αλλεργίες δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι το ρύζι μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω σύνδρομο, που μερικές φορές θεωρείται ως σήψη λανθασμένα ή ως οξύ κοιλιακό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: