ΣΙΝΕ

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πάτερ ο κόσμος πεινάει! Μητροπολίτης Ρόδου: «Ανοίγουμε τα παγκάρια και...

Μητροπολίτης Ρόδου:
Κέρματα των είκοσι, των δέκα, ακόμα και των πέντε λεπτών αντικρίζουν οι ιερείς και τα μέλη των ...
εκκλησιαστικών επιτροπών, όταν ανοίγουν τα παγκάρια των ενοριών τους για να κάνουν την καταμέτρηση των χρημάτων που ρίχνουν οι πιστοί για τα κεριά που ανάβουν.

Η μείωση στα έσοδα που έχουν οι ιεροί ναοί στην πόλη και τις δημοτικές ενότητες ανέρχεται και σε 50%.

Εξαιτίας της μείωσης αυτής θα είναι δύσκολη η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων σε κάποιους ναούς.

Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr, τη μεγάλη μείωση που παρουσιάζουν τα έσοδα των ναών επιβεβαίωσε χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

«Πράγματι υπάρχει μείωση στα έσοδα των ναών, που φθάνει στο 50%. Δεχθήκαμε παράπονα από ιερείς, που δυσκολεύονται να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και βρίσκονται σε ενορίες, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κύριλλος.

Σε ερώτηση αν εξαιτίας της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης είναι μεγαλύτερη η προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς, ο κ. Κύριλλος δήλωσε:

«Η προσέλευση στους ιερούς ναούς στη Ρόδο τα καλοκαίρια είναι κυμαινόμενη. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους επισκέπτες του νησιού. Ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης τώρα πλέον δεν μετακινείται στις δημοτικές ενότητες για να παρακολουθήσει τα πανηγύρια. Παρακολουθεί τις θρησκευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις στην πόλη. Έχει γίνει δηλαδή ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος τόνισε πως ήρθε η ώρα οι πολίτες να πιστέψουν ουσιαστικά στο Θεό και να μην καταφεύγουν σε Εκείνον μόνο όταν βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.

«Ο κόσμος αισθάνεται ως καταφύγιο την εκκλησία. Δεν έχουμε όμως ανάγκη από καταφύγια αλλά από την ουσία της πίστης. Ίσως οι δυσκολίες θα πρέπει να γίνουν αφετηρία για κάτι διαφορετικό. Πρέπει να πιστέψουμε πραγματικά και ουσιαστικά στο Θεό και να του ζητήσουμε να έρθει στη ζωή μας, την προσωπική και την κοινωνική. Εδώ και πολύ καιρό όμως οι πάντες είχαν τοποθετήσει στο περιθώριο το Θεό».

O Mητροπολίτης Ρόδου αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, που θα πραγματοποιηθούν μέσα τον Αύγουστο.

«Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς. Στα μέσα του επόμενου μηνός είναι η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως. Προηγείται η νηστεία των δεκαπέντε ημερών με τις παρακλήσεις και τις ακολουθίες. Όλα αυτά αγγίζουν τις ψυχές των χριστιανών», τόνισε ο κ. Κύριλλος και πρόσθεσε πως αρκετές εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθούν σε αρκετούς ναούς στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες.

«Μας δίνεται η ευκαιρία να αποδώσουμε τιμή στην Παναγιά που είναι η μάνα όλων μας. Επίσης, θα ενισχυθούμε πνευματικά. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανανήψουμε και να πάμε πάλι πίσω στις πηγές της Ορθοδοξίας. Μακριά όμως από τυπικότητες. Ας μένουμε στα ουσιαστικά πράγματα», τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.

Σήμερα, 1η Αυγούστου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος θα χοροστατήσει κατά τον Όρθρο, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία και την Χειροτονία σε Διάκονο του κ. Βασιλείου Κάλφα στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παραδεισίου.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου θα χοροστατήσει κατά τον Όρθρο και θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ασκληπειού.

Το εσπέρας (19.00) θα χοροστατήσει κατά τις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμαστής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: