ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Απίστευτες αλλά καθημερινές ιστορίες στην εκδίκαση αγωγών διαζυγίων

Τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν σήμερα «ράμματα» ο ένας για τη γούνα του άλλου μέσα από ηλεκτρονικό υλικό

«Ιστορίες καθημερινής τρέλας» με έντονες ερωτικές αντιδικίες μεταξύ συζύγων κατακλύζουν όχι μόνο τα δικαστήρια, αλλά τον τελευταίο καιρό και την Ανεξάρτητη Αρχή που ασχολείται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Εξι υποθέσεις απασχόλησαν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την οποία ζητείται να δώσει την άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό υλικό στο δικαστήριο.

Η εξήγηση είναι απλή: Εκεί που για να μπει κάποτε μπροστά ένα διαζύγιο, χρειαζόταν παλιότερα να αποδειχθεί η μοιχεία, γεγονός που απαιτούσε να συλληφθούν οι... άπιστοι επ' αυτοφώρω και να μεταφερθούν τυλιγμένοι σ' ένα σεντόνι στο τμήμα, τώρα όλα έχουν αλλάξει και ελέω τεχνολογίας από τη μία και λόγω των απαιτήσεων της προστατευτικής για τα ευαίσθητα (ερωτικά) δεδομένα νομοθεσίας από την άλλη.

Τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν σήμερα «ράμματα» ο ένας για τη γούνα του άλλου μέσα από ηλεκτρονικό υλικό, με στοιχεία από κρυφές κάμερες, ψηφιακές φωτογραφίες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κομπιούτερ, επισκέψεις ερωτικής απιστίας σε ιστοσελίδες γνωριμιών ετεροφύλων και ομοφύλων.

Ο υπολογιστής... αποκάλυψε τον αλλοδαπό εραστή
Ζευγάρι είχε εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) του λογισμικό παρακολούθησης, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τι είδους χρήση κάνει το ανήλικο παιδί τους, έτσι ώστε να παρέμβουν αν χρειαστεί, για να αποφύγει τις «κακοτοπιές». Ιχνηλατώντας τα ηλεκτρονικά μονοπάτια του παιδιού του ο σύζυγος ανακάλυψε ωστόσο με έκπληξη ότι η σύζυγός του έχει ερωτική σχέση με άλλον άνδρα αλλοδαπό.

Εντόπισε στο κομπιούτερ τη σχετική ανταλλαγή μηνυμάτων (σε διάστημα που εκείνος απουσίαζε στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους), τα οποία η γυναίκα του προφανώς ξέχασε ή δεν πρόλαβε να διαγράψει σωστά, με αποτέλεσμα να μπορέσει να τα ανασύρει.

Μάλιστα διαπίστωσε ότι ο... ξένος εραστής είχε και μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στην επαγγελματική της απασχόληση. Αξιοποιώντας το άνοιγμα του μυστικού φακέλου που ανέσυρε στον Η/Υ τους που ήταν κοινής χρήσης, ο σύζυγος προχώρησε σε διάφορα ένδικα μέσα κατά της συζύγου, προκειμένου να πάρει διαζύγιο λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου τους, να πετύχει την απομάκρυνσή της από το σπίτι και να του δοθεί η επιμέλεια του παιδιού τους, με τη μητέρα να περιορίζεται μόνο στη δυνατότητα επικοινωνίας με το παιδί, όπως θα ορίσει το δικαστήριο.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κράτησε αποστάσεις από την υπόθεση, περιμένοντας να δει πρώτα κάποιες δικαστικές ενέργειες, πριν να δώσει την άδεια για να χρησιμοποιηθεί το υλικό της «απιστίας» που βρέθηκε στον Η/Υ.

Ο σύζυγος έψαχνε σε ιστοσελίδα γνωριμιών ερωτικό σύντροφο
Ο γιος ενός ζευγαριού προσπαθώντας να «κατεβάσει» στον κοινής χρήσης Η/Υ του σπιτιού τους κάποια κινηματογραφική ταινία για να παρακολουθήσει, «έπεσε» πάνω σε μια ταινία ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανδρών.

Το ανέφερε αμέσως στη μητέρα του, που ανήσυχη άρχισε το ψάξιμο στον Η/Υ αλλά και σε κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε παλιότερα ο σύζυγός της, πριν να αλλάξει συσκευή.

Η... έρευνά της έδειξε ότι ο σύζυγός της αναζητούσε συστηματικά ερωτικούς συντρόφους, μέσω ιστοσελίδας γνωριμίας με ομοφυλόφιλους άνδρες, στην οποία ήταν ενεργό μέλος και είχε εγγραφεί με ψευδώνυμο.

Η σύζυγος κατέφυγε στην ΑΠΠΔ ζητώντας άδεια για να χρησιμοποιήσει το σχετικό υλικό, ενώ προχώρησε και σε διάφορες δικαστικές ενέργειες για να πάρει διαζύγιο (λόγω ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης), να της δοθεί διατροφή, αλλά και η γονική μέριμνα και η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους.

Η ΑΠΠΔ προβληματίστηκε πολύ έντονα για το τι πρέπει να κάνει, καθώς αμφισβητήθηκε η νομιμότητα του τρόπου με τον οποίο ανακαλύφθηκαν τα επίμαχα δεδομένα ιδίως μέσα από το ψάξιμο στο παλαιό κινητό του συζύγου. Γι' αυτό και άφησε τελικά τη δικαιοσύνη να κρίνει αν θα επιτρέψει ή όχι στη διάρκεια των ξεχωριστών δικών να χρησιμοποιηθεί το υλικό του κινητού ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: