ΣΙΝΕ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας μητροπολίτης επικοινωνεί με τους νέους με προσωπικές επιστολές και τραγούδι του Νταλάρα

Συγκίνηση και ενθουσιασμό προκάλεσε στους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων του νομού Γρεβενών, ο μητροπολίτης κ. Δαβίδ που επέλεξε να απευθυνθεί προσωπικά σε...
έναν προς έναν για να τους ευχηθεί προσωπικά για την επιτυχία τους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι περίπου 120 επιτυχόντες έλαβαν στα γραμματοκιβώτια τους την προσωπική επιστολή του μητροπολίτη που τους καλεί να αξιοποιήσουν τα φοιτητικά τους χρόνια «για επένδυση γνώσεων, αρχών, αξιών και ιδανικών» αλλά και να τα ζήσουν με «χαρά, δημιουργία, αγώνα και πρόοδο».

«Αγαπητέ μου Χρήστο. Με πολύ χαρά έμαθα την επιτυχία σου στη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας, των ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παίρνω την ευκαιρία σαν πνευματικός πατέρας να στείλω τις ευχές μου γι αυτή την μεγάλη επιτυχία της ζωής σου».

Έτσι ξεκινά μια από τις προσωπικές επιστολές που απηύθυνε ο κ. Δαβίδ στους νέους φοιτητές που αυτές τις μέρες θα φύγουν από τον τόπο τους για τις σχολές στις οποίες πέρασαν. Μάλιστα ο μητροπολίτης Γρεβενών υπενθυμίζει στους νέους να μην ξεχάσουν τον τόπο τους. «Καλή ευκολία στα πρώτα βήματα σου στην όλη που πέρασες, καλή παραμονή και να μην ξεχνάς οτι και εκεί που πέρασες βρίσκεσαι, υπάρχει ενοριακός ναός όπου μπορείς να καταφεύγεις για τις πνευματικές σου ανάγκες και ότι στα Γρεβενά σε περιμένουμε».

Ο μητροπολίτης Γρεβενών ο οποίος μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την τοποθέτηση του κατάφερε να κερδίσει την αγάπη της τοπικής κοινωνίας, ενημερώνει τους νέους πως είναι πάντα καλοδεχούμενοι στο επισκοπείο ενώ τους σημειώνει πως «… τα γράμματα δεν κάνουν τους ανθρώπους, αλλά η σωστή αξιοποίηση των γνώσεων είναι δείγμα ανθρωπιάς και αναδεικνύει τον ΄άνθρωπο΄΄».


ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Πριν ακόμα λάβουν οι επιτυχόντες την προσωπική επιστολή από τον μητροπολίτη, ο κ. Δαβίδ είχε φροντίσει να επικοινωνήσει μαζί τους από το τέλος κιόλας των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε μια άλλη επιστολή του, ο κ. Δαβίδ προς τους αποφοίτους του Λυκείου που μόλις είχαν διαγωνιστεί είχε μιλήσει για την αξία της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας. «Το μυστικό είναι διαχείριση της κάθε κατάστασης, πως δηλαδή θα διαχειριστείς και θα αξιοποιήσεις ή την επιτυχία ή την επιτυχία» έγραφε προς τους μαθητές ο κ. Δαβίδ.

Συμπλήρωνε μάλιστα πως «Στην περίπτωση της επιτυχίας δες το σαν δώρο του Θεού και επιβράβευση των πολλών κόπων και πόνων που κατέβαλες από τη Β΄ Λυκείου ακόμα. Στην περίπτωση της αποτυχίας απαντά η λαϊκή σοφία με την παροιμία «κάθε εμπόδιο για καλό». Μην απογοητευτείς από οποιοδήποτε αποτέλεσμα της αναμέτρησης και από ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν ξέρεις τι καλύτερο – από κάθε άποψη- έχει ετοιμάσει ο Θεός για σένα. Το βασικό είναι στην πρώτη περίπτωση να χαρείς και να δοξάσεις τον Θεό, στη δεύτερη με αισιοδοξία, ελπίδα και εμπιστοσύνη στην Πρόνοια Του να προσπαθήσεις και πάλι στο ίδιο πεδίο ή σε διαφορετικό, «όπου μας παίρνει» όπως συνηθίζεις να λες».
«ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΟΧΙ ΩΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ Ή ΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΚΗΡΥΓΜΑ»

Σε ένα άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Δαβίδ αποφασίζει να μιλήσει ακόμη πιο απλά στους νέους γράφοντας τους οτι δεν θέλει να τους κάνει κήρυγμα ως παπάς ή δεσπότης και τους αφιερώνει ένα τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου:

Τώρα που θα φύγεις
πάρε μαζί σου για φυλαχτό
μυρτιά και πικροδάφνη
και της Φραγκογιαννούς τα πάθη

Και στρώσε τη ζωή σου
μ’ αγρύπνια και μαράζι
για του καιρού τ’ αγιάζι
και για την αμοιβή σου
νερό του παραδείσου θα γινώ

Τώρα που θα φύγεις
πάρε μαζί σου και το Χριστό

Κλείνοντας τη πολύ συγκινητική επιστολή του ο κ. Δαβίδ γράφει: «Στα ξενύχτια και στα μαράζια σου, στων καιρών τ’ αγιάζια να ξέρεις οτι η φυσική και πνευματική οικογένεια, δηλαδή οι γονείς και τ’ αδέρφια σου, ο επίσκοπος σου, θα είμαστε «το νερό του Παραδείσου» για να σε ξεδιψάμε. Τα Γρεβενά θα θα σε περιμένουν σαν απάνεμο λιμάνι μετά από κάθε τρικυμία , μεγάλη ή μικρή δοκιμασία στη ζωή σου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: