ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εκατοντάδες νεκροί σε προσκύνημα στη Μέκκα - φωτό + video

Το γεγονός συνέβη στην Οδό 204, τη μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό των προσκυνητών στη Μέκκα

Τραγική κατάληξη είχε η πρώτη ημέρα του προσκυνήματος...

στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, για τη Γιορτή της Θυσίας, καθώς ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 717 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 805. Οι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στην πόλη Μίνα, στα περίχωρα της Μέκκας, της ιερής πόλης του Ισλάμ, όπου περί τα δύο εκατομμύρια πιστοί έχουν προσέλθει για το ετήσιο προσκύνημα (χάτζι).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των σαουδαραβικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.



Εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν περπατώντας κάθε χρόνο στη Μέκκα με αφορμή το Άιντ αλ Άντχα | AP Photo/Kamran Jebreili

Η πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα (γιορτή της Θυσίας), οι πιστοί θυσιάζουν ένα πρόβατο και στη συνέχεια ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα της γιορτής θεωρείται η πιο επικίνδυνη, καθώς τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά. Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου βρίσκεται η στήλη που παριστάνει τον σατανά.

«Έφταιγε η έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών»

Ενώ τα σώματα των νεκρών πλέον συγκεντρώνονται σε σωρούς και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται, ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ-Φάλιχ, απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών, τους οποίους κατηγόρησε πως «έχουν την τάση να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του προσκυνήματος».

«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο υπουργός, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος εδώ και 25 χρόνια.

«Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια» που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, είπε και συμπέρανε ότι «αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα». Πάντως, υποσχέθηκε τη διενέργεια «ταχύτατης και διαφανούς» έρευνας.
Ιράν: Έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Το Ιράν, με επίσημη ανακοίνωση, επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία στη Μέκκα σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 717 νεκρούς προσκυνητές που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στη Μίνα, οι 43 είναι ιρανοί πολίτες.

«Για λόγους που αγνοούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πρόσκυνήματος Σαΐντ Οχάντι, «ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά» και «αυτό προκάλεσε το τραγικό συμβάν».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: