ΣΙΝΕ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα Γρεβενά!

Μια πρωτοβουλία του Δήμου Γρεβενών σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης
1η εκδήλωση της  εβδομάδας, η αφήγηση παραμυθιών στις γειτονιές της πόλης από τη Βιβλιοθήκη!
Απαλοί κυματισμοί πολιτιστικής κινητικότητας και ανθρωποκεντρικής επικοινωνίας δημιουργήθηκαν, από την πρωτοβουλία του Δήμου Γρεβενών και σκόρπισαν, με τις ακτινωτές «δίνες» τους, συναισθήματα συνευθύνης και εγρήγορσης στην πόλη!...

          Στην εποχή μας, εποχή του τσιμέντου, που τα σπίτια έγιναν κλωβοί πολυώροφων οικοδομών και οι αυλές μετατράπηκαν σε γκαράζ των αυτοκινήτων, η ρυπαρή, καταχρηστική «αυτοκίνηση» υπερακόντισε τον εγωισμό μας και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με την ηλεκτρονική επίπλαστη επικοινωνία αφαίρεσαν και τον ελάχιστο χρόνο από την άμεση ανθρώπινη συνεύρεση και τον αρμό των συναισθημάτων, «υλικά» με τα οποία κτίζεται η κοινωνικότητα και η κοινωνία. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές στην ψυχική μας υγεία και στην δυσπλασία των συμπεριφορών μας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός της Ευρώπης, με την επιγραμματική της παραίνεση «Επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω» για το 2015, μας παροτρύνει να αλλάξουμε το «αυτοκίνητο» που μετατράπηκε σε όστρακο, ήτοι σε φυσική προέκταση του εαυτού μας και μεταμόρφωσε σε στρείδι την ζωή μας. Να επιλέξουμε το βάδισμα και την ποδηλατοδρομία και να συνδυάσουμε τις σύγχρονες ατομικές μας ανάγκες με την υγεία, τη συνεύρεση και την επικοινωνία.
          Βαδίζουμε στις μικρές αποστάσεις!
          Ποδηλατοδρομούμε στις μεγαλύτερές!
          Χτίζουμε τις αστικές μας σχέσεις και το περιβάλλον!...
            Αυτή ήταν η συνοπτική προλογική επισήμανση του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης στην αρχή της κάθε εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερεις γειτονιές της πόλης μας: Βαρόσι, Μεράς, Κούρβουλο, Εργατικές Κατοικίες.
            Περισσότερα από 15 παιδιά συμμετείχαν σε κάθε ομήγυρη, γύρω από τις εθελόντριες παιδαγωγούς, που αφηγήθηκαν με συναρπαστικό τρόπο από ένα όμορφο παραμύθι!
            Το αεράκι, που σηκώθηκε στις έξι το απόγευμα, πέρασε συνωμοτικά από τα κεφάλια των παιδιών, φορτισμένο με την όμορφη αφήγηση των παραμυθιών, αναζωογονώντας  τις μικρές συντροφιές, με την υπόσχεση της άμεσης επανάληψης και της άμεσης συνεύρεσης, όλων των συντελεστών, στις γειτονιές!... 
             Οι τέσσερεις εθελόντριες παιδαγωγοί ήταν η Ιουλία Πλιάτσικα, η Δήμητρα Μπακόλα, η Ευδοκία Δεμερτζίδου και η Λίτσα Μήττα
          Η ημέρα έκλεισε με την συγκέντρωση όλων των παιδιών στη Βιβλιοθήκη, όπου με την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και την ευθύνη της Χρύσας Μωυσιάδου και της Στέλλας Ζέρβα και με την εθελοντική συμμετοχή της Ιλιάνας Μακρυγιάννη πραγματοποιήθηκαν δράσεις πιλοκατασκευής και ζωγραφικής με εικόνες και ανάγλυφα από τη όμορφη φύση του δρυμού.
            Το γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων είχε η  Ντίνα Αντωνίου   
            Για την επιτυχία των εκδηλώσεων, της 1ης Ημέρας,  συνέδραμαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τριγώνης , ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης των Γρεβενών Πουρνάρας Στέργιος, ο Τζιαχάνας Στέλιος, η Λίτσα Ταρλατζή, η Κοπάνου Γεωργία και η Θάλεια  Θεοδώρου.

                                                         Σίμος Ζαγκανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: