ΣΙΝΕ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τεστ προδίδει την ηλικία του σώματος

Υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης και τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ το οποίο υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης του σώματος, αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Η ομάδα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι πιο σημαντική από τη χρονολογική. Ωστόσο, η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βιολογίας «Genome Biology», δεν δίνει στοιχεία ως προς το πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η ταχύτητα γήρανσης του σώματος ενός ατόμου.

Η νέα εξέταση μετρά τη ζωτικότητα ορισμένων γονιδίων-κλειδιών και εκτιμά τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας (η δεύτερη μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την πρώτη, δηλαδή από την ηλικία ενός ανθρώπου). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με τη νεανικότητα των οργάνων των δωρητών (π.χ. νεφρών), που προορίζονται για μεταμόσχευση και συνεπώς για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τόσο στο αίμα, όσο και στον εγκέφαλο, τον βαθμό που είναι ενεργά στους 65χρονους μια σειρά από γονίδια, συγκριτικά με τη δραστηριότητα των ίδιων γονιδίων σε 25χρονους ανθρώπους. Όσο πιο δραστήρια είναι 150 γονίδια-κλειδιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα άνοιας. Ως εκ τούτου, η εξέταση είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώιμο στάδιο τα άτομα που κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις λόγω προχωρημένης βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου, παρόλο που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί τα σχετικά συμπτώματα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται πως όλοι οι 60χρονοι δεν είναι ίδιοι, όμως έως τώρα δεν υπήρχε ένα αξιόπιστο τεστ που να αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία σε αντιδιαστολή με τη χρονολογική. Η ανακάλυψή μας παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή υπογραφή της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να μεταμορφώσει τον τρόπο που χρησιμοποιείται η ηλικία, για να λαμβάνονται ιατρικές αποφάσεις, καθώς επίσης για να εντοπίζει όσους κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής James Timmons. Ο Βρετανός καθηγητής διευκρίνισε ότι η ψαλίδα μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας φαίνεται να γίνεται ορατή μετά την ηλικία των 40 ετών.

Το BBC σημειώνει, ότι μελλοντικά μια εξέταση της βιολογικής ηλικίας του ατόμου μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι συντάξεις και τα ασφάλιστρα. «Αναμφίβολα, είναι ένα τεστ που εγείρει πολλά ζητήματα και σηκώνει συζήτηση», λέει ο καθηγητής Timmons και συμπληρώνει, «ούτως ή άλλως, κρινόμαστε ήδη βάσει ηλικία
ς. Επομένως, είναι ίσως πιο σώφρον να κρινόμαστε από ένα αξιόπιστο τεστ. Γιατί να πρέπει να πληρώνουμε τόσα χρήματα για μια σύνταξη που ενδέχεται να μην την πάρουμε ποτέ; Γιατί να μην ξοδεύει κανείς όλα αυτά τα λεφτά για να χαρεί τη ζωή του τώρα;».

Akous

Δεν υπάρχουν σχόλια: