ΣΙΝΕ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τι κουβαλούν οι πρόσφυγες μαζί τους -Όλα τους τα υπάρχοντα σε μία τσάντα [εικόνες]

Κάνουν πιθανότατα το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής τους, περπατούν χιλιόμετρα, περνούν θάλασσες.

Πως προετοιμάστηκαν όμως για αυτό και...

τι κουβαλάνε στις τσάντες τους για το ταξίδι από την μία ήπειρο στην άλλη.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, μία οργάνωση που βοηθάει τους πρόσφυγες μίλησε με μερικούς και τους ρώτησε τι κουβαλάνε στις τσάντες τους. Αυτές είναι είναι οι απαντήσεις που της έδωσαν:

Ο 6χρονος Για Ομράν βεβαιώθηκε φεύγοντας από την Συρία, ότι στο ταξίδι του δεν θα του λείψουν ποτέ τα αγαπημένα του γλυκά. Στην σάκα του κουβαλάει μία ακόμα αλλαξιά, μία σύριγγα και επιδέσμους για έκτακτη ανάγκη, οδοντόκρεμα, μαρσμάλοους και κρέμα.

Η Αμποεσα που έφυγε από την Δαμασκό με τον άντρα και το μωρό της, φτάνοντας στην Λέσβο είχε μαζί της φάρμακα, αποστειρωμένο νερό, αντηλιακό, φορτιστή κινητού και τα προσωπικά τους έγγραφα. Μαζί της είχε ακόμα ένα καπέλο, κάλτσες, πάνες για το 10 μηνών μωρό της και ένα βάζο βρεφική τροφή.

Ένας φαρμακοποιός από τη Συρία λέει ότι ονειρευόταν να πάει στην Γερμανία, αλλά πλέον θέλει να πάει όπου θα μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του. Σε μία μικρή τσάντα είχε ένα κινητό που βράχηκε, ένα νέο κινητό που λειτουργεί, φορτιστές, λεφτά τυλιγμένα σε πλαστική τσάντα, και μία μονάδα flash.

Μία οικογένεια 7 γυναικών, 4 αντρών και 20 παιδιών από την Συρία, ξεκίνησαν το ταξίδι τους κουβαλώντας 2 τσάντες ο καθένας. Όταν όμως η βάρκα που τους μετέφερε βούλιαξε αναγκάστηκε ο καθένας τους να διασώσει μόνο τη μία. Για την οικογένεια των 31 ατόμων, τα μόνα υπάρχοντά της είναι ένα πακέτο σερβιέτες, ένα μπλουζάκι, ένα τζιν, καλλυντικά, μία πάνα, δύο μικρά κουτιά γάλα και μερικά μπισκότα.

Ο 17χρονος Ιγκμπαλ από το Αφγανιστάν πρώτα ταξίδεψε μέχρι το Ιράν κι από εκεί με τα πόδια μέχρι την Τουρκία. Όταν βρέθηκε στη Λέσβο κουβαλούσε στην τσάντα του: Ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο, καλλυντικά, μία χτένα, επιδέσμους, 2 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM για το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράν, 100 δολάρια και 130 τουρκικές λίρες.

Ο Νουρ είναι 20 χρονών. Από την Συρία έφυγε με δύο τσάντες, οι διακινητές όμως του επέτρεψαν να κρατήσει μόνο την μία. Στην άλλη τσάντα, εκείνη που άφησε είχε όλα του τα ρούχα. Πλέον το μόνο που του έχει απομείνει είναι ένα πουκάμισο, εάν ροζάριο, ένα σπασμένο ρολόι από την κοπέλα του, μια καρφίτσα με τη σημαία της Συρίας, ένα γούρι από την Παλαιστίνη, μερικές πένες για κιθάρες, ένα κινητό, τα προσωπικά του έγγραφα και μερικά ξύλινα και ασημένια βραχιόλια.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: