ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Δυνατή κακοκαιρία προ των πυλών σε όλη την Ελλάδα - Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν

Χαλάει ο καιρός τη Κυριακή.
- Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 20 με 22 Σεπτεμβρίου 2015
Με δυνατή και απότομη μεταβολή του καιρού αρχίζει το...

τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου , ακριβώς πάνω στη μετάβαση του βορείου ημισφαιρίου προς το Φθινόπωρο.

Η εικόνα του δορυφόρου (Σάββατο μεσημέρι) , αποτυπώνει το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αρχίζει να παίρνει τροχιά προς τα Βαλκάνια και θα είναι το κύριο αίτιο της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού , αρχικά από τη Κυριακή το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά , και στη συνέχεια από Δευτέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Οπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα , η ράχη του αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη , υψώνεται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη ως "σφήνα" αναγκάζοντας την βίαιη αποκοπή τμήματος του βαρομετρικό χαμηλού από τη Σκανδιναβία , με αποτέλεσμα ένα δευτερεύον χαμηλό να δημιουργηθεί πάνω από την Ιταλία και να ενισχυθεί.






Από τη Κυριακή (20/09) το μεσημέρι , λαίλαπες (γραμμές) καταιγίδων θα δημιουργηθούν στην Αδριατική θάλασσα και τη κεντρική / νότια Ιταλία όπου θα δώσουν και αρκετές καταιγίδες. Παράλληλα ο καιρός στη βορειοδυτική Ελλάδα και κυρίως στα Επτάνησα θα αρχίσει να χαλάει με σταδιακή ενίσχυση των νοτίων ανέμων.
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/09) , εκτεταμένες καταιγίδες θα έχουμε στη δυτική - νοτιοδυτική Ελλάδα ενώ αρκετές βροχές επίσης θα συνεχίσουν να σημειώνονται και στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Πολύ γρήγορα επίσης και μέσα στο μεσημέρι οι γραμμές καταιγίδων θα επεκταθούν και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα , όπου ενδέχεται να είναι έντονες.

Ο καιρός θα εξακολουθήσει καθ'όλη τη διάρκεια της Δευτέρας να είναι άστατος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με καταιγίδες όπου κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονες.


Παρόμοια άστατος θα παραμείνει ο καιρός και τη Τρίτη 22/09 με εξαίρεση κάποιες λίγες περιοχές στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αρκετές βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες , ενώ στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ενδεχομένως να σημειωθούν έντονες καταιγίδες το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό για τις επόμενες ημέρες:

***Κυριακή 20/09/2015***

Αρκετά καλός ο καιρός μέχρι και το μεσημέρι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου και θα δώσουν μπόρες. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη.
Από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Πυκνές νεφώσεις θα καλύψουν τα Επτάνησα - Ηπειρο - δυτική Μακεδονία και μέχρι τις βραδυνές ώρες θα βρέξει με πιθανότητα να υπάρχει υψηλή ραγδαιότητα. Σποραδικές καταιγίδες εξίσου θα σημειωθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος , με την ένταση τους να φτάνει τα 3 με 5 μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Αργά τη νύχτα και από τα βορειοδυτικά θα ξεκινήσει σταδιακή πτώση.

***Δευτέρα - 21/09/2015***

Απαραίτητο αξεσουάρ , η ομπρέλα!!!
Σημαντική επιδείνωση του καιρού θα έχουμε από τη νέα εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής - ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Από τις πρωινές ώρες ήδη θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες στη δυτική - κεντρική Πελοπόννησο , δυτική στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα κυρίως στην κεντρική - ανατολική Πελοπόννησο , ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια - ανατολική Θεσσαλία. Κατά τόπους οι καταιγίδες θα είναι έντονες ενώ σημειώνουμε ότι υπάρχει πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις. Από το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως θα αρχίσει να βρέχει σε Κυκλάδες - Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στις Κυκλάδες επίσης τα φαινόμενα θα είναι έντονα.
Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία θα υπάρχει συννεφιά με βροχή κατά διαστήματα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφώρ , ενώ στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν μέσα στην ημέρα όπου η ένταση τους θα φτάσει τοπικά τα 6 με 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά (σημειώνεται ότι η πτώση θα επέλθει μαζί με τις βροχές) , και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου , στα δυτικά από 17 έως 25 και στα νότια από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

***Τρίτη - 22/09/2015***

Παραμένει ο άστατος καιρός κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα , ενώ κάποιες βροχές θα υπάρξουν και στη βόρεια - βορειοανατολική Ελλάδα. Το πρωί έντονες καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι σχετικά καλός χωρίς να λείπουν οι διάσπαρτες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο παραμένουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση έως 5 μποφώρ. Στο Αιγαίο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις και στη συνέχεια ο βοριάς θα φυσήξει με ένταση 5 μποφώρ.

Αίσθηση αρκετής δροσιάς και μυρωδιά φθινοπώρου , με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 26 με 27 βαθμούς και κυρίως στη νότια Ελλάδα. Στα δυτικά και βόρεια το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: