ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

PCSK9 αναστολέας: Νέα θεραπεία για την Χοληστερίνη

Η ρύθμιση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα είναι το Α και το Ω για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Για τον σκοπό αυτό υπάρχει μια σειρά από φάρμακα, που ονομάζονται στατίνες.  

Οι στατίνες είναι τα περισσότερο συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία. Στην πράξη έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον κόσμο, υπάρχει όμως ένα ποσοστό ατόμων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές χοληστερίνης.

Επίσης, υπάρχουν κληρονομικές καταστάσεις που ονομάζονται οικογενείς υπερχοληστερολαιμίες, στις οποίες η ρύθμιση των στατινών δεν είναι αρκετή. Τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ταυτόχρονα αβοήθητα, επειδή δεν υπάρχει άλλη θεραπεία.

Ο PCSK9 αναστολέας είναι μια νέα θεραπεία που εμποδίζει τον σχηματισμό της κακής χοληστερίνης LDL, με αποτέλεσμα να μειώνεται θεαματικά η συγκέντρωση της στο αίμα. Η θεραπεία είναι ενέσιμη και εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Κυκλοφορούν ήδη, δύο ουσίες της κατηγορίας με τις ονομασίες evolocumab και alirocumab.

Η έγκριση των ουσιών αυτών αφορά στην θεραπεία της ομόζυγης και ετερόζυγης οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, καθώς και στα άτομα που έχουν αποδεδειγμένη αθηρωματική νόσο, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και λαμβάνουν την μέγιστη δόση στατινών. Η αποτελεσματικότητα της θεραπεία αυτής ελέγχεται με μια μεγάλη μελέτη, που τρέχει με την κωδική ονομασία FOURIER, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017. Σε αυτή θα φανεί και επίσημα αν η περεταίρω μείωση της LDL, πραγματικά μειώνει τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τους θανάτους των ατόμων αυτών.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.smarthealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: