ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Μήνυμα ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗ για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης των Γρεβενών

Φέτος συμπληρώνονται 103 έτη από την απελευθέρωση των Γρεβενών. Χάρις την θυσία των ευπατρίδων προγόνων μας, μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.
Μια ελευθερία που περίμενε καρτερικά το υπόδουλο Γένος μας για περίπου 5 αιώνες. Μια ελευθερία που επιστρώθηκε πάνω στα οράματα και τους επαναστατικούς αγώνες του Θεόδωρου Ζιάκα το 1854, του Παύλου Μελά το 1904, και χιλιάδων άλλων Μακεδονομάχων. Μια ελευθερία που διαποτίστηκε με το αίμα του απαγχωνισθέντος μητροπολίτη Γαβριήλ το 1821, του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανού το 1911.
Τιμώντας αυτή την επετειακή ημέρα, τιμούμε και ευγνωμονούμε τους Έλληνες και Γρεβενιώτες αγωνιστές, προσεγγίζουμε την τοπική ιστορία μας μέσα από μια προοδευτική προοπτική. Ταυτόχρονα όμως, μεταρσιωνόμαστε σε γόνιμους μιμητές και θεματοφύλακες του ηρωισμού, της φιλοπατρίας, της παρρησίας και της μαχητικότητας, ενός πλήθους αξιών και ιδανικών που συναπαρτίζουν την ελληνική ταυτότητα και ιδιοσυγκρασία μακραίωνα. Άλλωστε, η ανάμνηση είναι αυτή που μας ενδυναμώνει, μας υποδεικνύει πως με ομοψυχία και ενότητα το γένος μας μεγαλουργεί και τέλος μας φωτοδοτεί τον δρόμο για ένα δημιουργικό και αισιόδοξο μέλλον.
Οφείλουμε να θυμόμαστε και να αναπολούμε. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να μεταγγίσουμε την αξιακή πτυχή των γεγονότων στις μέλλουσες γενιές, διότι όπως συνοψίζει το δημώδες ρητό «λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Ζήτω η Ελευθερία! Χρόνια Πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: