ΣΙΝΕ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Περιστέρη: Παραγγελία του Μ. Αλέξανδρου ο τάφος της Αμφίπολης για τον Ηφαιστίωνα

Εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» πραγματοποιήθηκε Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η οποία διοργανώθηκε από το...
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.

Παρουσιάζοντας την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλης Λεφαντζής, αποκάλυψαν ότι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι ότι το μνημείο ήταν παραγγελία του Μέγα Αλεξάνδρου. Είχε παραγγείλει την κατασκευή του στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, προς τιμήν του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Περιστέρη στις «τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου». Σε αυτές αναγράφεται η λέξη «παρέλαβον» και φέρουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Πάντως, δεν διευκρινίστηκε αν στο μνημείο είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα.

Πηγαίνοντας προς το εσωτερικό του τάφου, η κ. Περιστέρη ανέφερε ότι λόγω της σύλησής, στάθηκε «δύσκολο να έχουμε την εικόνα του κυρίως θαλάμου». Σημείωσε, ωστόσο, ότι βρέθηκαν θησαυροί, γυάλινα ελάσματα που μπορεί να προέρχονται από ξύλινο φέρετρο και χρυσά πλακίδια που ενδέχεται να αναπαριστούν νίκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: