ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας αλκοόλ και οδήγηση…πάνε μαζί

«Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει…Ο οδηγός της παρέας»: το σύνθημα της εφετινής δράσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας...
«Πάνος Μυλωνάς» για την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» ακούστηκε σε 24 πόλεις της ελληνικής επικράτειας το περασμένο Σάββατο, δίδοντας το έναυσμα για μια εκστρατεία διασκέδασης χωρίς αλκοόλ για τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν.

Τα χαράματα της Κυριακής η ολοκλήρωση της δράσης – στην οποία συμμετείχαν 2.500 νέοι και νέες ενώ καταγράφηκαν 1.500 αλκοτέστ- ανακηρύχθηκαν οι πόλεις με τους περισσότερους παραβάτες και οι πόλεις με τους πιο υπεύθυνους και νηφάλιους οδηγούς.
Συγκεκριμένα, οι πόλεις που σημείωσαν την πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν οι εξής: Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Μέγαρα και Κέρκυρα. Αντίθετα, τις πιο ασφαλείς επιδόσεις σε ό,τι αφορά την οδηγική συμπεριφορά κατέγραψαν οι κάτοικοι σε Σέρρες, Αθήνα, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Άμφισσα και Κόρινθο.

Με αφορμή τα αρνητικά σκήπτρα των Ελλήνων οδηγών, το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας επισημαίνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών (στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council) αναφέρει ότι τα τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Λουτράκι, Χίος, Αμύνταιο, Πύργος, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Σέρρες, Ναύπλιο, Άργος, Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Άμφισσα, Κέρκυρα) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». 

Περίπου 400 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 24 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους».

Η εκδήλωση διήρκεσε από τις 22:00 του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου έως τις 06:00 της Κυριακής ξημερώματα. Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιουν. Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. 


Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ (πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 λήψεις), ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς το ποσοστό αυτό κατά την περσινή δράση ήταν 56%, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης των πολιτών από τη μεριά του Ινστιτούτου. Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: