ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πετρέλαιο θέρμανσης: κόβουν το επίδομα, αλλά διατηρούν τον ειδικό φόρο!

Μία ημέρα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η κυβέρνηση ούτε έχει αποφασίσει ούτε έχει εξαγγείλει τι θα ισχύσει με...
τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και με την επιδότηση.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «όλες οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικές εξαγγελίες φαίνεται πως ήταν μόνο για παραπλάνηση των καταναλωτών».

Η ΟΒΕ παραπέμπει στις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, στις 10 Ιουλίου 2015, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η οποία θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου 2015, στα 60 Ευρώ ανά χιλιόλιτρο από 230 Ευρώ που ίσχυε πέρυσι σύμφωνα με ν.4301/14.

Οι εξαγγελίες Μάρδα -όπως και το σύνολο των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης- αποδείχτηκαν «χάντρες και καθρεφτάκια» προς τους έλληνες ψηφοφόρους.

Η ΟΒΕ τονίζει ότι «το πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών παραμένει οξύτατο» και ότι «η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από την χαμηλή διεθνή τιμή του πετρελαίου για να αποφύγει το διάλογο για τη μείωση του ΕΦΚ».

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αν ισχύσει τελικά ο ΕΦΚ της περιόδου 2014-2015 θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα από το τέλος της περιόδου (δηλ. τον Απρίλιο 2015) περίπου στα0,85 λεπτά το λίτρο.

Η μείωση του ονομαστικού εισοδήματος από τη μια πλευρά και η πρόθεση της κυβέρνησης ναπερικόψει κατά 50% το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα καταστήσουν απαγορευτική την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειες στα νοικοκυριά και στο περιβάλλον από την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

—Τι θα γίνει με το επίδομα
Από την άλλη πλευρά, το επίδομα θέρμανσης αφορά σε 600.000 δικαιούχους.
Η διανομή του καυσίμου ξεκινά από αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως φέτος το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι «κουρεμένο» κατά 50%, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο ακόμη αγνοείται ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα μειώσει τελικά τη δημόσια δαπάνη από τα 270 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 135 εκατ. ευρώ φέτος.

Η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τις δεσμεύσεις της και να μειώσει τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ώστε να μην γίνουμε και φέτος θεατές τραγικών αποτελεσμάτων.

Με άλλα λόγια καλό είναι να προμηθευτούμε αντιασφυξιογόνες μάσκες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αιθαλομίχλη που θα δηλητηριάσει τα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα μικρά παιδιά.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: