ΣΙΝΕ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Άμεση έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα εδώ και τώρα

Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην...
KontraNews της Κυριακής 4/10/2015, σελ. 7 με τίτλο «Άμεση έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα εδώ και τώρα».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«Άμεση έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα εδώ και τώρα

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Ξανά στο ίδιο έργο θεατές» αισθάνθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα ακούγοντας για άλλη μια φορά τον μονότονο μονόλογο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που προσπαθούσε να αποδείξει ότι η ΕΚΤ ενεργεί δήθεν ως ανεξάρτητη νομισματική Αρχή.

Και αυτό μάλιστα τη στιγμή που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η ΕΚΤ συχνά αναλαμβάνει δράσεις οι οποίες εξέρχονται των ορίων της εντολής της όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε. Και αναφέρομαι κατ' αρχάς στις προκλητικές επιστολές που έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ προς τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υπό το πρόσχημα της δήθεν διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην άσκηση οικονομικής πολιτικής γίνονται συνεχώς και αδιαλείπτως μέσα από τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της Τράπεζας καθώς έτσι αναιρείται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ μια και η τρόικα δρα υπό την πολιτική καθοδήγηση και τις εντολές του Eurogroup υπό την προεδρεία του Ντάιλσεμπλουμ. Έτσι η ΕΚΤ καταντά πειθήνιο όργανο του Σόιμπλε και της παρέας του στο Eurogroup το οποίο δεν διαθέτει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση αφού ούτε εκλέγεται ούτε βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

Ήδη από τις αρχές του 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Cruz-Villalon στη Γνωμοδότησή του στην υπόθεση ΟΜΤ επισήμανε ότι προκειμένου να θεωρηθεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ένα πρόγραμμα όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ, η ΕΚΤ οφείλει να απέχει «από κάθε είδους παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF», όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα.

Δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε με άλλα λόγια την έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2015 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε δεκτή σχετική τροπολογία μου με την οποία καλούσε την ΕΚΤ να αποχωρήσει από την τρόικα προκειμένου να τεθεί τέλος στην σύγκρουση συμφερόντων που εξελίσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε ο Ντράγκι δεν μπορεί «να φορά ταυτόχρονα τέσσερα καπέλα» μια και η ΕΚΤ είναι δήθεν ανεξάρτητη νομισματική Αρχή, εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες στην ευρωζώνη και ταυτόχρονα είναι μέλος της τρόικας αλλά και πιστωτής αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε.

Για το λόγο αυτό άλλωστε το Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 16 Ιουνίου 2015 στην απόφασή του στην ως άνω υπόθεση ΟΜΤ δέχθηκε τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και επισήμανε ότι «όταν η ΕΚΤ προβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές πρέπει να συνοδεύει τις παρεμβάσεις της με αρκετές εγγυήσεις», εγγυήσεις τις οποίες είχε προσδιορίσει αναλυτικά στην παραπάνω Γνωμοδότησή του ο Γενικός Εισαγγελέας και οι οποίες σε τελική ανάλυσε συνεπάγονται την άμεση έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Παρά ταύτα η ΕΚΤ συνεχίζει να κωφεύει και να αγνοεί προκλητικά τόσο το Δικαστήριο της Ε.Ε όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούν την άμεση έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα και μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των δανειστών στην Ελλάδα εφαρμόζει ακάθεκτη το μνημόνιο 3 που φτωχοποιεί πλήρως τον Ελληνικό λαό.

Για το λόγο αυτό άλλωστε στην παραπάνω συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ζήτησα με ιδιαίτερη έμφαση από τον Ντράγκι να προσδιορίσει πότε σκοπεύει η ΕΚΤ να φύγει από την τρόικα η οποία απομυζά τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

Και μετά από μια έντονη κόντρα μαζί του τελικά ο Ντράγκι, αν και αρνήθηκε ότι έχει αμφισβητηθεί νομικά η συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα επισήμανε ότι «η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει για πάντα στην τρόικα»……… προετοιμάζοντας έτσι εν ευθέτω χρόνω το έδαφος για την συντεταγμένη αποχώρηση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο καθώς ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί για πολύ την τρόικα στην πατρίδα μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: