ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι δικαιούνται τελικά το επίδομα θέρμανσης;

Οι μισοί τελικά θα πάρουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το τι θα ισχύσει φέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είχε...
αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Καμία μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και περικοπή στο μισό των δικαιούχων. Αυτό θα προβλέπει και η απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος με αυστηρότερα κριτήρια.

Για να μειωθεί άλλωστε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έπρεπε να υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία κάτι που δεν υπάρχει ούτε καν μέσα στο πολυνομοσχέδιο πουθα ψηφιστεί αύριο από την βουλή.

Ετσι η λύση που προκρίνεται σε συνδιασμό με το «άλλοθι» της χαμηλής φετινής τιμής του πετρελαίου λόγω των τιμών που έχει στις διεθνείς αγορές το Υπουργείο Οικονομικών απλά τσεκουρώνει τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση, το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει τη φετινή χειμερινή περίοδο να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή να μειωθεί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 105.

Ετσι το επίδομα πετρελαίου διατηρείται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο, σημαίνει ότι το τελικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό περιορίζεται στα 0,5 ευρώ ανά λίτρο. Να σημειωθεί πέρυσι η χειμερινή περίοδος έληξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο και φέτος ξεκινά περίπου στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Διατηρείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Aυστηροποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν:
- Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ 


- Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ 

- Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. 

Τα παραπάνω όρια αναμένεται να μειωθούν αισθητά. 
Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ανέγραφαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2013 αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: