ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο; Η μεγαλύτερη έρευνα στο κόσμο θα δώσει την απάντηση

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου;
Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στα χρονικά για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό ξεκίνησε εχθές στη Βρετανία.

Η δοκιμή, που τιτλοφορείται «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3» θα διαρκέσει 12 χρόνια με τη συμμετοχή 11.000 ανθρώπων που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα 9.000 ασθενείς από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 στην Ινδία.

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

Η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα», εκτίμησε η Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον. «Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση» για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας, πρόσθεσε.

Παλαιότερες δοκιμές έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη, ένα από τα φτηνότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. «Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια, υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, που είναι υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL.


altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: