ΣΙΝΕ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αναβολή των εκλογών στη Ν.Δ. ζητεί ο Ευ. Μεϊμαράκης

Αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία ζητεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης λόγω των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν από το πρωί εμποδίζοντας την...
έναρξη της διαδικασίας.


Η ψηφοφορία θα ξεκινούσε στις 07:00, ωστόσο οι κάλπες δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η κεντρική εφορευτική επιτροπή της Ν.Δ., προκειμένου να αποφασίσει αν θα αναβληθεί η διαδικασία ή αν θα γίνει χειρόγραφα.

«Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 09.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση», έγραψε νωρίτερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αδιανόητο να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, να ταλαιπωρούνται και να αποθαρρύνονται οι Νεοδημοκράτες. Ζήτω άμεση ομολοποίηση της κατάστασης», ανήρτησε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Μην ξεκινήσετε να πηγαίνετε ακόμη. Μόλις έχω νέα για το σύστημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώσω. Συγγνώμη στον κόσμο», ανέφερε η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη.

www.naftemporiki.gr

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Ν.Δ.
Ομόφωνη είναι η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την αναβολή της διαδικασίας που αφορά την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα ανυπέρβλητα, όπως αποδείχθηκε, προβλήματα με το online σύστημα της καταγραφής των ψηφοφόρων καθώς το σύστημα δεν λειτούργησε ούτε στιγμή σε κανένα από τα 833 εκλογικά κέντρα.

Όσοι ψηφοφόροι προσήλθαν να ψηφίσουν από τις 7 το πρωί οπότε και θα ξεκινούσε επίσημα η διαδικασία αποχωρούσαν αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Όσο για το σενάριο να ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα φαίνεται ότι τελικά δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα η ΚΕΦΕ να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών.

Τα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί από το Σάββατο όταν σύμφωνα με πληροφορίες για πολλούς από τους φορητούς υπολογιστές (λάπτοπ) που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στη σημερινή διαδικασία δεν υπήρχαν φορτιστές ενώ περαιτέρω πρόβλημα δημιούργησε η σειρά αντικρουόμενων οδηγιών που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξάλλου τα όσα αναφέρει σε επιστολή, την οποία έστειλε την Κυριακή προς το προεδρείο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους, το μέλος της ΚΕΦΕ και διευθυντής Διαγραμματειακού της Ν.Δ κ. Αλέκος Κόκκαλης.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Κόκκαλης, «λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της εσωκομματικής διαδικασίας, υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα και ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες».

Παράλληλα το μέλος της ΚΕΦΕ, δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο της κατάστασης τον Γραμματέα της Ν.Δ και πρόεδρο της ΚΕΦΕ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, επισημαίνει επίσης ότι τα πρακτικά των συναντήσεων της εφορευτικής επιτροπής του κόμματος, «δεν έχουν έρθει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις για υπογραφή».

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Συνολικά έχουν στηθεί 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά κέντρα ώστε να μπορούν να ψηφίσουν όσοι επιθυμούν. Οι κατάλογοι με τα εκλογικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος ενώ και στο εξωτερικό θα υπάρξουν 44 εκλογικά τμήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Δικαιώμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, είτε εγγράφονται την ημέρα της διενέργειας της εκλογής με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.

Όσοι λοιπόν προσέλθουν στις κάλπες, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της χώρας ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι ψηφοφόροι θα υπογράφουν δήλωση με τα στοιχεία τους ενώ θα επισημαίνεται πως αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, ενώ αναλαμβάνουν και την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του.

Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για την συμμετοχή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή σχετική βεβαίωση της αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης. Όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να καταβάλλουν και το αντίτιμο των τριών ευρώ.

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου και οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισαν την πρώτη φορά χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής. Αν κάποιος δεν ψηφίσει στον πρώτο γύρο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον δεύτερο.

Η εκλογή γίνεται με άμεση μυστική καθολική ψηφοφορία των μελών με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών όπως έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: