ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΕΤΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σειρά επαφών πραγματοποίησε ο Βουλευτής του νομού Γρεβενών κ. Μπγιάλας Χρήστος σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γρεβενών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με...
τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες των αγροτών της περιοχής. Ο Βουλευτής ν. Γρεβενών, κ. Μπγιάλας Χρήστος, ο πρόεδρος κ. Παυλίδης Χρυσόστομος και ο γεωπόνος κ. Φωλίνας Αθανάσιος του Αγροτικού Συνεταιρισμού παρουσίασαν τα προβλήματα των αγροτών στον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη Γεώργιο καθώς και στον συντοπίτη μας πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Καρέτσο Γεώργιο.

Συγκεκριμένα, στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη τέθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα φορολόγησης, ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση ΦΠΑ εισροών καθώς και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την καθυστέρηση των πληρωμών Ενιαίας Ενίσχυσης 2015 όπως Εξισωτική Αποζημίωση, διάφορων προγραμμάτων (Βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, Αμειψισποράς καπνοπαραγωγών, Σπάνιων Φυλών Αγροτικών Ζώων), επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καταβολή αποζημιώσεων από το ΕΛΓΑ. Τέθηκαν επιπλέον, το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων, οι άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η δυσκολία απόκτηση τους, οι εισαγωγές σιτηρών και η φορολόγηση αυτών, το νομοσχέδιο των συνεταιρισμών και η διαχείριση της περιουσίας τους καθώς και το αναπτυξιακό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, ο βουλευτής κ. Μπγιάλας έθεσε επί τάπητος τη σημασία υλοποίησης του αρδευτικού της περιοχής Κνίδης.

Ο κ. Μπόλαρης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση των πληρωμών το επόμενο χρονικό διάστημα κατανοώντας πλήρως τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του νομού Γρεβενών αλλά και την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Δυτική Μακεδονία. Δεσμεύτηκε για μια διαρκή συνεργασία με τον βουλευτή και τον αγροτικό συνεταιρισμό για ταχυτάτη επίλυση των προβλημάτων, κατανοώντας πλήρως τις αντικειμενικές δυσκολίες των παραγώγων του νομού.

Με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη συζητήθηκαν η πορεία όλων των ανωτέρω πληρωμών που εκκρεμούν. Απαιτήθηκε η ταχύτερη πληρωμή των προγραμμάτων του νομού Γρεβενών (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Αμειψισπορά καπνοπαραγωγών, Σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων) για τον απλό λόγο ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα αλλά βεβαίως και διότι βρισκόμαστε στη περίοδο σποράς των χειμερινών σιτηρών και όλοι οι παραγωγοί έχουν ανάγκη για αγορά εφοδίων. Ο κ. Αποστολάκης από τη μεριά του, δεσμεύτηκε στον βουλευτή κ. Μπγιάλα Χρήστο και στο συνεταιρισμό για την λειτουργία του γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γρεβενά, με εποχιακούς στην αρχή και με μόνιμο προσωπικό στην συνέχεια, σε συνεννόηση με τη Περιφερειακή Αρχή Γρεβενών για την παραχώρηση του χώρου.

Στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στον Γρεβενιώτη πρόεδρο κ. Καρέτσο Γεώργιο συζητήθηκαν, σε πολύ θετικό κλίμα, η επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης πιστοποιητικού φυτοπροστασίας από τον Φορέα στα Γρεβενά, η δημιουργία σποροπαραγωγικού κέντρου μαλακού σίτου από το συνεταιρισμό, η συμμετοχή του νομού στο πρόγραμμα διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών από γενετική διάβρωση, η συμμετοχή καπνοπαραγωγών της περιοχής σε συμβάσεις σποροπαραγωγής, καθώς και η επανεξέταση των φάκελων ΠΟΠ που απορρίφθηκαν στο παρελθόν για το αρνάκι γάλακτος Γρεβενών και το Ρεβίθι Καρπερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: