ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τα πρώτα φλερτ στην εφηβεία: Τι πρέπει να πεις στο παιδί

Το «φλερτ» είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται μέσα από το συναίσθημα. Όλοι μας έχουμε νιώσει την επιθυμία να μιλήσουμε σε άτομα όπου μας κινούν το ερωτικό ενδιαφέρον.
Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να συμβεί. Από την νηπιακή κιόλας ηλικία βλέπουμε παιδάκια να προσεγγίζουν το ένα το άλλο με σκοπό την επικοινωνία και την προσωπική επαφή – σχέση. Κατά την εφηβική ηλικία το συναίσθημα αυτό γίνεται πλέον επιθυμία όπου εμείς οι γονείς θα πρέπει ήδη να έχουμε πληροφορήσει σωστά τα παιδιά μας προκειμένου να προλάβουμε πιθανούς κινδύνους.

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόλεγου του Παιδιού
Οι γονείς είναι καλό από μικρή κιόλας ηλικία να συζητούν με τα παιδιά τους για διάφορα θέματα, με σκοπό να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν το θάρρος αργότερα, όταν νιώσουν την ανάγκη, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τους φόβους και τους προβληματισμούς τους. Η συναισθηματική απόσταση με τα παιδιά μας και η φτωχή επικοινωνία μαζί τους, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει έναν έφηβο να μην μοιραστεί μαζί μας την οποιαδήποτε δυσκολία που αντιμετωπίζει, αλλά με έναν συνομήλικο του να νιώσει μεγαλύτερο θάρρος, με αποτέλεσμα να εισπράξει λανθασμένες συμβουλές εις βάρος της σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Μια σημαντική συζήτηση μαζί τους, είναι η πληροφόρηση και η σωστή σεξουαλική αγωγή. Εάν δώσετε περισσότερη έμφαση στην αποφυγή και πρόληψη ασθενειών, οι έφηβοι καθυστερούν την έναρξη σεξουαλικών συμπεριφορών και πράξεων, κάτι το οποίο βοηθά στο να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μετάδοση μολύνσεων λόγω σεξουαλικών επαφών. Υπενθυμίστε τους την προτεραιότητα καλλιέργειας του χαρακτήρα τους και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων της προσωπικότητας τους. Οι έφηβοι μέσα από την συζήτηση μαζί σας θα κατανοήσουν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να περιμένουν την ενηλικίωση τους για την έναρξη των σεξουαλικών τους δραστηριοτήτων.

Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους, γεγονός που σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστείτε με τα παιδιά σας δικές σας πράξεις και συμπεριφορές που νομίζετε ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση. Διηγηθείτε μαζί τους την στιγμή που γνωρίσατε την μαμά ή τον μπαμπά τους και το συναίσθημα που νιώσατε ο ένας για τον άλλο.

Εξηγήστε τους τα όρια του φλερτ και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουν στο αντίθετο φύλο. Μάθετε τους να αρνούνται κάτι το οποίο δεν επιθυμούν και να λένε όχι σε συμπεριφορές που αισθάνονται άβολα και αμήχανα. Υπενθυμίστε τους ότι το συναίσθημα πρέπει να είναι αλληλένδετο και να εκφράζουν τις απορίες και ανησυχίες μαζί σας.

Για ορισμένους γονείς είναι δύσκολο να αναπτύξουν με τα παιδιά τους μια σχέση όπου αναφέρεται παραπάνω. Στις περιπτώσεις αυτές ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να σας κατευθύνει σωστά. Οι γονείς έχουν χρέος προς τα παιδιά τους να φροντίζουν να έχουν μια οικογένεια στην οποία διάφορα προβλήματα και δυσκολίες όπως μια ασθένεια, μια επαγγελματική αποτυχία, ένας θάνατος, να αντιμετωπίζονται με θετική ενέργεια και δημιουργικότητα.


boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: