ΣΙΝΕ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Τα Μαρτύρια του Ποντιακού Ελληνισμού - VIDEO

Από το 1461 χρονιά πτώσης της αυτοκρατορίας του Πόντου του Δαυίδ του Κομνηνού,ο Ποντιακός Ελληνισμός δέχεται συνεχείς διώξεις από τους Τούρκους.


Από το 1915 έως το 1922 κατά την διάρκεια της γενοκτονίας 352.000 Έλληνες του Πόντου χάνουν τις ζωές τους από το μίσος των τούρκων όπως και οι Αρμένιοι.
Τότε οι Πόντιοι θα γνωρίσουν τον πρώτο μαζικό ξεριζωμό Ποντιακού Ελληνισμού

Ένα μέρος των Ελλήνων του Πόντου μην αντέχοντας άλλο τις συνεχιζόμενες διώξεις των τούρκων αντί να έρθει στην Ελλάδα καταφεύγει στην Ρωσία στο Καύκασο για να γλιτώσει.

Την δεκαετία του ΄30 το σταλινιστικό καθεστώς με Διάταγμα-Ντιρεκτίβα που φέρνει την υπογραφή του επικεφαλή της ΝΚVD Νικολάι Γιεζόφ, η ελληνική σοβιετική μειονότητα κρίνεται «ύποπτη».

Πόντιοι στέλνονται εξορία στην Σιβηρία από την οποία ελάχιστοι καταφέρνουν να γυρίσουν μετά από 20 χρόνια..

Οι Πόντιοι που είχαν εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, βίωναν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια παρόμοια κατάσταση, καθώς λίγα χρόνια πριν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των Νεότουρκων εθνικιστών. Ποντιακού Ελληνισμού

Ο αείμνηστος Παύλος Κερδεμελίδης γνώρισε τις κακουχίες,την πείνα και τις εξορίες στην Τουρκία των τσετών καθώς και την καταναγκαστική εργασία στη Σιβηρία του Στάλιν. Το σπάνιο βίντεο με την μαρτυρία του αποτελεί πραγματικά ιστορικό ντοκουμέντο.. Ποντιακού Ελληνισμού

«Με βασάνιζαν γιατί ήμουν Έλληνας και προσευχόμουν στο Χριστό, έλεγα «γενηθήτω το θέλημά Σου» και σώθηκα..»

(Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη υπογράψει διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Έλληνες κάτοικοι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.)

Δείτε το βίντεο..
rafail.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: