ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

8 έξυπνοι τρόποι να ζεσταθείτε χωρίς να ανάψετε το καλοριφέρ!

Και μπορεί τα μεγάλα κρύα να μην έχουν πιάσει ακόμα, τουλάχιστον στην Αθήνα, κάποια στιγμή όμως θα κάνουν την εμφάνισή τους και είναι ...
απαραίτητο να «επιβιώσετε» έξυπνα και οικονομικά – άλλωστε το επιτάσσουν και οι καιροί. Έτσι για να κρατήσετε υπό έλεγχο τον λογαριασμό σας στη ΔΕΗ αλλά και για να είναι άνετο και φιλικό το περιβάλλον του σπιτιού σας, δοκιμάστε τις παρακάτω έξυπνες ιδέες.

Κλείστε τις «διαρροές»
Ακόμη κι αν το κρύο δεν είναι τσουχτερό, αν ένα σπίτι έχει παλιά κουφώματα, είναι λογικό το κρύο να μπάζει από παντού. Και μπορεί η αντικατάσταση τους με κουφώματα νέας τεχνολογίας να είναι η ιδανική λύση, όταν όμως λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Φροντίστε λοιπόν να βάλετε αυτοκόλλητη ταινία στα κινητά μέρη των παραθύρων και στις πόρτες, να κλείσετε το παλιό μπουρί της σόμπας και να τοποθετήσετε ένα κλείστρο στο τζάκι, ώστε να μην μπαίνει κρύος αέρας όταν είναι σβηστό. H εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχετε φτάνει περίπου το 28%.


Αντιστρέψτε τη φορά κίνησης του ανεμιστήρα

Αν νομίζετε ότι οι ανεμιστήρες οροφής είναι μόνο για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, κάνετε λάθος. Μπορεί να είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού, αν όμως αντιστρέψετε τη φορά των ελικών, ο ανεμιστήρας θα παίρνει τον κρύο αέρα από κάτω και θα τον οδηγεί προς τα πάνω.

Αυτό το τέχνασμα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε πιο ζεστό το σπίτι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να εξοικονομήσετε χρήματα (μερικές αναφορές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσατε να μειώσετε το λογαριασμό σας κατά 10%).
Επενδύστε σε ζεστά σεντόνια

Για το χειμώνα ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα φανελένια σεντόνια. Είναι μια κατηγορία βαμβακερών σεντονιών, με ειδική ύφανση που τους χαρίζει μία επιφάνεια με διακριτική αίσθηση σαν χνούδι, είναι απαλά και άνετα, και ιδιαίτερα ζεστά για τις κρύες μέρες του χρόνου. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά σχέδια και χρώματα: μονόχρωμα και εμπριμέ.


Δώστε προσοχή στις κουρτίνες
Το χειμώνα οι διπλές και βαριές κουρτίνες είναι οι ιδανικές για το σπίτι μας. Επιλέξτε κουρτίνες από σενίλ, βελούδο ή συνθετικό μαλλί. Όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη, «μαζέψτε» τη βαριά κουρτίνα ώστε το φως το ήλιου και η ζέστη που φέρνουν οι ακτίνες να εισχωρήσουν στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, οι κουρτίνες με χοντρή ύφανση μειώνουν την υγροποίηση των ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών και προσφέρουν μόνωση στο σπίτι.


Προστατευτικό πόρτας
Μην αφήνετε τον κρύο αέρα να μπαίνει μέσα από τη ρωγμή της πόρτας σας «ξένος» μέσα στη νύχτα. Το μόνο που χρειάζεστε για να σφραγίσετε το ψυχρό αεράκι, είναι ένα αεροστόπ που προσφέρει τη μέγιστη προστασία από υγρασία, ρεύματα, σκόνες, οσμές …και ανεπιθύμητους επισκέπτες!
Στρώστε χαλιά

Τα χαλιά εκτός από το να ομορφαίνουν και να κάνουν πιο cozy το σπίτι μας, απομονώνουν από το κρύο και το θόρυβο. Χρησιμοποιείστε χαλιά κατασκευασμένα από υφάσματα όπως το μαλλί ώστε να παγιδεύσετε τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.


Κλειδώστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε συχνά

Αν το σπίτι σας είναι μεγάλο, προφανώς και δεν περνάτε τον χρόνο σας σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Σε περίπτωση λοιπόν που ο ξενώνας σας, φιλοξενεί επισκέπτες λίγες φορές το χρόνο, φροντίστε να κλείσετε τότε τους αεραγωγούς και τις πόρτες το συντομότερο δυνατό. Μπορεί αυτό το δωμάτιο του σπιτιού να παραμένει κρύο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, δεν υπάρχει όμως λόγος να ξοδεύετε χρήματα για τη θέρμανσή του.


Παρατηρήστε το ταβάνι για τυχόν διαρροές

Αν το διαμέρισμά σας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ή μένετε σε μονοκατοικία και λείπουν κάποια βασικά υλικά από τη σκεπή σας μπορεί να έχετε πρόβλημα με το νερό της βροχής. Κάντε μία επιθεώρηση, κυρίως μετά από πολύ δυνατές καταιγίδες και παρατηρήστε τυχόν διαρροές κυρίως στις γωνίες του, για να βεβαιωθείτε ότι ο κρύος αέρας δεν διεισδύει στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, θα χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να προχωρήσει στις επισκευές που απαιτούνται.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: