ΣΙΝΕ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πώς έγινε η Ελβετία η "μαμά-πατρίδα" της σοκολάτας όπως τη γνωρίζουμε

Το κέντρο της Ευρώπης, εκεί που χτυπά πιο καλοκουρδισμένα από οπουδήποτε αλλού το ρολόι του παγκόσμιου χρόνου, υπάρχει ένα...
από τα πιο γλυκά μυστικά στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής. Η μικρή και... πολιτικά ουδέτερη Ελβετία, κατάφερε να γίνει διάσημη για δεκάδες πράγματα ανά τους αιώνες.

Απέκτησε σουγιάδες με ονομασία προέλευσης, τελειοποίησε την τέχνη της ωρολογοποιίας και φυσικά πρόσφερε στην υφήλιο το πιο ξακουστό και αγαπητό γλύκισμα που εφευρέθηκε ποτέ. Τη σοκολάτα!!

Η σοκολάτα δεν ήταν ποτέ ίδια πριν φτάσει στην Ελβετία

Όταν ακούει κανείς σοκολάτα, σκέφτεται απαλή υφή, ένα θαύμα που λιώνει στο στόμα και προκαλεί εκρήξεις ευτυχίας και αγαλίασης. Μπορεί το μαγικό τροπικό δέντρο της Αμερικής να είναι η πηγή αυτής της ευτυχίας, η σοκολάτα όμως δεν θα ήταν ποτέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αν δεν υπήρχε η Ελβετία.

Ροδόφλος Lindt, ο "πατέρας" της σοκολάτας όπως τη γνωρίζουμε
Το 1879 ο Ροδόφλος Lindt ήθελε να φτιάξει πιο μαλακή, απολαυστική στο στόμα και απαλή σοκολάτα. Η κοινωνία που τον έβλεπε να παλεύει χωρίς αποτέλεσμα αρχικά, είχε αρχίσει να "γελά πίσω από την πλάτη του". Ό, τι και να έκανε ο Lindt στις μπάρες εμφανιζόταν ένα παχύ λευκό στρώμα, το οποίο φυσικά δεν θα βοηθούσε να γίνει "ευπώλητο" το προϊόν του. Ο αδερφός του Αύγουστος, φαρμακοποιός, ανάλυσε τη λευκή αυτή επίστρωση και διαπίστωσε πως επρόκειτο απλώς για παγωμένα λιπαρά. Ακόμη κι έτσι, ο στόχος του Lindt δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Η μηχανή κονσαρίσματος που κάνει τη σοκολάτα πιο λεία και βελούδινη

Ο νεαρός Ελβετός άφησε το εργοστάσιο, όπου έκανε τα πειράματά του και κατά τα φαινόμενα ξέχασε τη μηχανή ανάδευσης και θέρμανσης της σοκολάτας ανοικτή. Η μηχανή λειτουργούσε για περισσότερο από μια βδομάδα και έκανε το... θαύμα. Όταν ο Ελβετός επέστρεψε στο εργοστάσιο, είχε το προνόμιο να είναι ο πρώτος που δοκίμαζε τη σοκολάτα, βελούδινη και ακαταμάχητη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η επεξεργασία του κονσαρίσματος, που μας δίνει τη σοκολάτα όπως την ξέρουμε. Μην περιμένετε να σας την περιγράψουμε, διότι κάθε σοκολατοποιός που σέβεται τον εαυτό του την κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό.
Η ανακάλυψη της σοκολάτας γάλακτος

Η Ελβετία όμως δεν είναι απλά η γενέτειρα της βελούδινης, απολαυστικής μαύρης σοκολάτας που όλοι γνωρίζουμε. Είναι και η χώρα που ανακάλυψε την πιο γλυκιά και σαγηνευτική εκδοχή της, τη σοκολάτα γάλακτος. Ο Daniel Peter, σοκολατοποιός του 19ου αιώνα, σκέφτηκε να προσθέσει στις μπάρες σοκολάτας, γάλα σε σκόνη.


Daniel Peter και Henri Nestle, οι εφευρέτες της σοκολάτας γάλακτος
Ο Peter ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κηροποιός, σύντομα όμως μεταπήδησε στη σοκολατοποιία. Το αρχικό πρόβλημα του Ελβετού πρωτοπόρου ήταν πως δεν μπορούσε να αφαιρέσει την παραπάνω υγρασία από το γάλα και έτσι οι σοκολάτες δεν αποκτούσαν στέρεη και σταθερή μορφή. Στο πρόβλημά του τον βοήθησε ο Henri Nestle (πατέρας της γνωστής ελβετικής εταιρίας), αφού είχε ήδη εξελίξει την τέχνη του συμπυκωμένου γάλακτος, αλλά και του γάλακτος σε σκόνη.

Οι δύο Ελβετοί έφεραν στον "κόσμο" την πιο αγαπημένη σοκολάτα από όλες, τη σοκολάτα γάλακτος. Μάλιστα ο Peter έδωσε στο δημιούργημά του το όνομα Gala/Γάλα, από την ελληνική ονομασία του γάλακτος.

Όταν το θέμα αφορά στη γεύση, τότε η ταμπέλα καλύτερος, ποιοτικότερος δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική. Παρόλα αυτά υπάρχουν σοκολάτες από την Ελβετία που θα σας ανταμείψουν σε κάθε μπουκιά. Έργα τέχνης της σοκολατοποιίας που κρύβουν μέσα τους το μυστικό και την εμπειρία αιώνων.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: