ΣΙΝΕ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί οι σκύλοι μας τρώνε χορτάρι;

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει το σκύλο σας να μασουλάει το γρασίδι ή κάποιο φυτό κατά την διάρκεια της βόλτας. Υπάρχουν φορές που μετά από λίγο κάνει εμετό. 
Γιατί συμβαίνει αυτό;


Ας το δούμε από διατροφική άποψη. 
Οι πρόγονοι του (όποιοι και αν είναι/ήταν τελικά…) για να επιβιώσουν, από ανάγκη έτρωγαν συχνά ολόκληρο το θήραμα ακόμα και τα σπλάχνα του, που περιείχαν φυτά. Τα σύγχρονα σκυλιά δεν είναι υποχρεωτικά σαρκοβόρα (carnivores). Επιστημονικά κατατάσσονται και στα παμφάγα (οmnivores). Δηλαδή εκτός από κρέας τρώνε φυτά και άλλες τροφές για να συμπληρώσουν την διατροφή τους.

Ο σύγχρονος σκύλος λόγω της εξέλιξης και της εξημέρωσης, δεν έχει καμία σχέση με τους προγόνους του. Γνωρίζουμε επίσης πως τα σκυλιά που ζουν σε άγρια ή ημιάγρια κατάσταση στην Αφρική, Ασία και Αυστραλία συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους φρούτα και φυτά.

Γιατί λοιπόν αφού τα φυτά/φρούτα είναι στην διατροφή του, ο σκύλος μας συχνά κάνει εμετό όταν τα τρώει; Οι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν πως όταν ο σκύλος καταπίνει το φυτό, η υφή ή το σχήμα του «γαργαλάει″ το λαιμό και τα τοιχώματα του στομάχου με αποτέλεσμα η αίσθηση αυτή να προκαλεί εμετό. Ειδικά εάν το φυτό έχει φτάσει στο στομάχι χωρίς ιδιαίτερο μάσημα. Τα σκυλιά έχουν μάθει αυτήν την διαδικασία και αναζητούν φυτά όταν κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι τους.

Επιστήμονες και ερευνητές σήμερα πιστεύουν πως ο σκύλος μας μπορεί τρώει φυτά και για πολλούς λόγους.
- Είναι «κληρονομική» συνήθεια. Οι πρόγονοι τους αφού είχαν φάει κρέας και είχαν ταΐσει τα κουτάβια τους, έτρωγαν χόρτα για να κρύψουν από τα υπόλοιπα ζώα την μυρωδιά του κρέατος με σκοπό να προστατευτούν από μεγαλύτερους θυρευτές. Συχνά έτριβαν και το σώμα τους πάνω σε χόρτα.
- Είναι σπάνιο αλλά σε μερικά σκυλιά το να τρώνε φυτά – ειδικά το γκαζόν – είναι ένδειξη OCD (ψυχαναγκαστικό σύνδρομο).
- Η διατροφή του σκύλου δεν είναι ισορροπημένη.
- Όταν οι σκύλοι δεν ασκούνται σωματικά ή πνευματικά αρκετά έχει παρατηρηθεί πως τρώνε χόρτα από βαρεμάρα.
- Επειδή τους αρέσει η γεύση και η υφή.

Παρόλα αυτά εάν ο σκύλος σας αρχίσει απότομα να τρώει μεγάλη ποσότητα φυτών, σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και την άρνηση νερού και τροφής, σημαίνει πως θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Δεν είναι όλα τα φυτά/καρποί/λαχανικά κατάλληλα για τους σκύλους. Μάλιστα πολλά είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: