ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Πρέπει να μας Ανησυχεί Αυτός ο Ήλιος Τέτοια Εποχή;

Δεκέμβριος και ο δυνατός ήλιος στην Αθήνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εορταστικό ντεκόρ των Χριστουγέννων που μοιάζουν σαν να έρχονται πρόωρα και να...
είναι τελείως εκτός κλίματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σίγουρα πολλά θετικά. Από τα απλά όπως το ότι γλιτώνουμε τα λεφτά της θέρμανσης, δεν ξεπαγιάζουμε πάνω στην μηχανή, δεν ντυνόμαστε σαν τα κρεμύδια μέχρι και τα τελείως σοβαρά. Οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο δεν αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αδέσποτα δεν πεθαίνουν από το κρύο αβοήθητα και οι βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο δεν έρχονται αντιμέτωπες με τα κύματα. Όσο λοιπόν ακόμα σε γενικές γραμμές χαιρόμαστε για την καλοκαιρία, υπάρχει και κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί;

Ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς λέει πως: «Προφανώς και οι θερμοκρασίες αυτές που βιώσαμε μέσα στο Νοέμβριο και συνεχίζουμε να βιώνουμε εντός Δεκεμβρίου δεν είναι φυσιολογικές. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν είναι απλώς υψηλές θερμοκρασίες αλλά συνολικά ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να την προσεγγίζουμε σε ευρύτερη γεωγραφική και χρονική κλίμακα. Ενδεικτικό οι πρώτοι 10 μήνες του 2015 έσπασαν το ρεκόρ της ψηλότερης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οφείλεται σε εμάς τους ανθρώπους και κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως επιβεβαιώνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Φυσικά και πρέπει να μας ανησυχούν οι μη φυσιολογικές καιρικές συνθήκες. Όπως άλλωστε πλέον παραδέχονται πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόκληση του αιώνα μας.

Δυστυχώς ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ομιλία του πριν από κάποιες μέρες στο Παρίσι, όπου διεξάγεται η παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την υποχρέωση της Ελλάδας να το αντιμετωπίσει».

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν περισσότερες από 170 χώρες οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το 95% των εκπομπών αερίων. Η συνάντηση ονομάζεται COP21. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας να διατηρηθεί κάτω από 2°C .

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του εκεί είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μην φανούν οι ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνδέσει την κλιματική αλλαγή με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια, καθώς μπορεί να αυξήσει τις συγκρούσεις και κατ' επέκταση και τις προσφυγικές ροές. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στην Ελλάδα, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Περίπου το 20% των διαρθρωτικών πόρων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται με τρόπους που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: