ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Αν τρώτε τα νύχια σας κινδυνεύετε από…

Κακή, αντιαισθητική και επικίνδυνη συνήθεια, που δεν γνωρίζει ηλικίες, η ονυχοφαγία εκτός από τη δυσάρεστη εικόνα που προκαλεί με τα φαγωμένα νύχια, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.


Ας τους γνωρίσουμε και ας κόψουμε από σήμερα κιόλας τη συνήθειά μας να τρώμε τα νύχια μας:
  • Μετάδοση μικροβίων στον οργανισμό, μεταξύ τα οποίων είναι η σαλμονέλα και το e.coli, καθώς και ιών, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.
  • Δημιουργία εκδορών στα «πετσάκια» γύρω από τα νύχια, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του δέρματος και του νυχιού, που ονομάζεται παρωνυχία. Προκαλεί πύον, ερεθισμό και «πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών, ενώ συχνό φαινόμενο είναι η χειρουργική αντιμετώπισή της και η θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.
  • Εκδήλωση μυρμηγκιών, που προκαλούνται όταν ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εισβάλλουν στο δέρμα είτε από κάποια πληγή είτε ή από τμήματά του με υπερβολική υγρασία, συνθήκες εξαιρετικά συνηθισμένες σε όσους τρώνε τα νύχια τους. Ως εκ τούτου, ο HPV μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από τα δάχτυλα στο στόμα.
  • Στράβωμα της οδοντοστοιχίας, καθώς όταν τρώμε τα νύχια μας, ιδίως τα παιδιά, ασκούμε μεγάλη πίεση στα μπροστινά δόντια γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: