ΣΙΝΕ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Αλκοόλ & γιορτές: Οδηγός επιβίωσης!

Το αλκοόλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, ειδικά την περίοδο των εορτών! Είναι γεγονός ότι το μήνα Δεκέμβριο η ...
κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνεται τουλάχιστον κατά 20%.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει διαφορά προβλήματα, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.

Για να ευχαριστηθείτε το ποτό σας χωρίς να χαλάσετε τη διάθεση και την υγεία σας πρέπει να γνωρίζετε ότι:

- Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με φαγητό. Η απορρόφηση του αλκοόλ αρχίζει από τη στιγμή που μπαίνει στο στομάχι. Αν αυτό είναι άδειο, τότε το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ αν έχετε καταναλώσει ένα γεύμα με αρκετά λιπαρά ο ρυθμός απορρόφησης είναι κάπως πιο αργός.

- Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.

- Μην «παραβγαίνετε» με την παρέα σας. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, κάποιος μπορεί να αντέχει το ποτό ενώ κάποιος άλλος όχι.

- Προτιμήστε τη μπύρα και το κρασί από τα ποτά που προέρχονται από απόσταξη, καθώς έχουν μικρότερη συγκέντρωση σε αλκοόλ.

- Καταναλώστε αρκετό νερό και μεταξύ των ποτών αλλά και μετά το τέλος της εξόδου.

- Προσθέστε στο ποτό νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.

Αν το παρακάνατε με το αλκοόλ και αισθανθήκατε ήδη τα συμπτώματα της μέθης:

- Επιβάλλεται η κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών (νερό) για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

- Κάντε ένα ελαφρύ γεύμα και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές π.χ. προτιμήστε κάποια σούπα ή ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες θα δώσουν ενέργεια στον οργανισμό σας.

- Μην λαμβάνετε χάπια με άδειο στομάχι.

- Μην καταναλώνετε καφέ γιατί μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας. Αν θέλετε να τονωθείτε, επιλέξτε ένα φλιτζάνι τσάι με λίγο μέλι.

Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: