ΣΙΝΕ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Γερμανία: Διαζευγμένη μητέρα θύμα εκμετάλλευσης Έλληνα εστιάτορα

Πιθανόν κάποιοι από εσάς, να έχετε ζήσει παρόμοια περιστατικά… Παρακάτω ακολουθεί μια πραγματική ιστορία, αυτή της ...
Δήμητρας, 45 ετών, διαζευγμένης μητέρας, που κατοικεί στο Ντίσελντορφ. Για ευνόητους λόγους δε θέλει ν’ αποκαλύψει επιπλέον προσωπικά της στοιχεία. Η συντακτική ομάδα του Allesgr συνάντησε τη Δήμητρα, η οποία ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία της ως παράδειγμα προς αποφυγή τέτοιων συμπεριφορών.

Στην Ελλάδα η Δήμητρα δούλευε για 10 χρόνια ως ιδιωτική υπάλληλος, μέχρι που η οικονομική κρίση της χτύπησε την πόρτα κι έλαβε κι αυτή το χαρτί της απόλυσης. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες να βρει εκ νέου δουλειά, ενώ τα προσωπικά της έξοδα „έτρεχαν“. “Η κατάσταση στην Ελλάδα είχε φτάσει στο απροχώρητο”, μας είπε. Το 2013, ακολουθώντας κι αυτή το νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία, ρίσκαρε, παίρνοντας αυτή την παράτολμη απόφαση, μιας και άφηνε πίσω τον 8χρονο γιο της. Xαρακτηριστικά αναφέρει : “Η Γερμανία ήταν η μοναδική λύση στην κατάσταση που είχα φτάσει. Θα βρω κάποια δουλειά εκεί, σκέφτηκα, όλοι βρίσκουν”.

Πράγματι, έτσι κι έγινε. Βρήκε δουλειά στην κουζίνα (λάντζα) κάποιου ελληνικού εστιατορίου. Η Δήμητρα αναθάρρησε μιας και ο νέος της εργοδότης ήταν Έλληνας και θα μπορούσε να συνεννοηθεί. Επιπλέον, πέρα από το μισθό, της προσέφερε ασφάλεια υγείας και δωρεάν διαμονή σε σπίτι κοντά στο εστιατόριο.

Γεμάτη ενθουσιασμό ξεκίνησε μια νέα σελίδα στο βιβλίο της ζωής της, μέχρι που η καθημερινότητα την προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα. Κι αυτό συνέβη γιατί ο Έλληνας εστιάτορας, την πλήρωνε τελικά πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα της υποσχέθηκε αρχικά. “Δούλευα για 2 ευρώ την ώρα. Ποτέ δε θυμάμαι να τελείωσα τη βάρδιά μου στο 8ωρο. Πάντα έπρεπε να δουλεύω περισσότερο, χωρίς να πληρώνομαι τα επιπλέον” , δήλωσε στο www.allesgr.de η Δήμητρα και συνεχίζει “…κι ο χώρος που μου παρείχε ήταν μια τρύπα, στην ουσία ένα μόνο δωμάτιο, σαν μπουντρούμι”.

Δυστυχώς, έπεσε θύμα εκμετάλλευσης μιας και αυτή η θέση εργασίας ήταν μονόδρομος γι αυτήν, διότι αφενός δεν ήξερε τη γλώσσα κι αφετέρου είχε ανάγκη τα χρήματα. “ …έσκυψα το κεφάλι…και τα υπέμεινα όλα, αναγκαστικά. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Ίσα ίσα το αντίθετο. Πείσμωσα παραπάνω”,μας τόνισε με ιδιαίτερα σθεναρή φωνή. Μετά τον πρώτο καιρό προσαρμογής, ξεκίνησε σχολείο, προκειμένου να μάθει τη γλώσσα. Συνέχιζε τη δουλειά στο εστιατόριο, αλλά παράλληλα έψαχνε για κάποια άλλη δουλειά. Το φως στο τούνελ, δεν άργησε να φανεί, οπότε και παραιτήθηκε από το εστιατόριο και πλέον δουλεύει με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες εργασίας, έχοντας καταφέρει να φέρει και τον γιό της απο Ελλάδα.

Τέλος, θέλοντας να παροτρύνει τους νέους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, τονίζει: “η εγκατάσταση σε νέα χώρα, σημαίνει και νέες προκλήσεις. Μη διστάσετε στο πρώτο εμπόδιο που θα παρουσιαστεί. Εξάλλου είμαστε ‘Ελληνες που χάρη στο πείσμα και τη δύναμη ψυχής πάντα τα φέρουμε όλα στα μέτρα μας. “

Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε κάποια εμπειρία σας μαζί μας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 015231075305 ή στο blog@allesgr.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: