ΣΙΝΕ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τι σχεδιάζει να προτείνει ο Τσίπρας στους αγρότες για να επέλθει «ανακωχή»

Υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό
Σχέδια ανακωχής στην επαπειλούμενη μετωπική σύγκρουση που διαγράφεται μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης επεξεργάζεται το...

Μέγαρο Μαξίμου. Φροντίζει δε να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το συντονιστικό ελπίζοντας με τις προτάσεις που ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι να τους πείσει να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» της Κυριακής, η κυβέρνηση ποντάρει σε τέσσερις άσσους που έχει στο μανίκι της και με αυτούς εκτιμά πως θα μπορέσει να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο.

Συγκεκριμένα:
Εξετάζεται η έως και διετή παράταση στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20%. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Η εισφορά ξεκινά από 14% το 2017 και φτάνει το 20% το 2019.

Διερευνάται το περιθώριο αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από του χρόνου στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ το μήνα. Η αντιπρόταση θα είναι στο 70%.

Πιθανότατα θα υπάρξει πρόταση για θέσπιση αφορολόγητου στις επιδοτήσεις έως τα 12.000 ευρώ, κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζεται το ακατάσχετο ποσό από τραπεζικούς λογαριασμούς να ανέρχεται στα 1.250 ευρώ – με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός λογαριασμός έχει δηλωθεί στο TAXIS. Διερευνάται όμως και το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ακατάσχετου στους λογαριασμούς για εισοδήματα που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις.


huffingtonpost.gr

σχόλιο...
Επειδή πρέπει να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει ο αγροτικός τομέας να λειτουργεί όπως και στις υπόλοιπες κανονικές χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, πλήρες αφορολόγητο των κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού σαφώς δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά επενδυτικά κεφάλαια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών επιχειρήσεων - εκμεταλλεύσεων, όπως και στις υπόλοιπες κανονικές χώρες της ΕΕ. 

Αφορολόγητο πετρέλαιο για τις γεωργικές επιχειρήσεις, όπως ακριβώς και στις υπόλοιπες κανονικές χώρες της ΕΕ. Ειδικό φορολογικό καθεστώς στον πρωτογενή τομέα για την προστασία της βιωσιμότητας του, δεδομένου του μοναδικού, συγκριτικά αυξημένου, επιχειρηματικού κινδύνου στον συγκεκριμένο κλάδο, λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. 

Πέρα από αυτό, επειδή στην Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας, είναι ο οικονομικός κλάδος με το κυρίαρχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυτός που κυρίως παράγει σε όλη την έκταση της επικράτειας, αφού η βιομηχανική και η παραγωγή του δευτερογενούς τομέα είναι από φθίνουσα έως αμελητέα, πρέπει οι παραπάνω φορολογικές και οικονομικές συνθήκες του κλάδου να είναι ακόμα πιο <<προνομιακές>> από τις υπόλοιπες κανονικές χώρες της ΕΕ, σαν κρίσιμος κλάδος για την επιβίωση της χώρας μεσομακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: