ΣΙΝΕ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ταφόπλακα στην «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»

Με σφαλιάρα από την Κομισιόν τελείωσε οριστικά η πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί από τον τότε υπουρ­γό Ενέργειας...
Παναγιώτη Λαφαζάνη, την οποία δεν πήρε πίσω και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, για την επαναλειτουργία της κατεστραμμένης από πυρκα­γιά μονάδας «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ» της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την παλαιότερη και μία από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως σημειώνει το WWF Ελλάς, για την οποία το υπουρ­γείο Περιβάλλοντος και Ενέργει­ας είχε επίσημα ζητήσει κατ' εξαί­ρεση τη συνέχιση της λειτουργίας της και μετά το πέρας ισχύος των περιβαλλοντικών της όρων.

Η απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής στο αίτημα που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνη­ση τον Μάιο του 2015 είναι τελε­σίδικα αρνητική, αφού η Κομισι­όν απέρριψε την ένταξη της μο­νάδας στο καθεστώς των μονά­δων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ, δηλαδή στο καθε­στώς των μονάδων που θα παρα­τείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2030.

Έγκριση
Η μονάδα και πριν από την πυρ­καγιά είχε ούτως ή άλλως περιο­ρισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016, εξού και για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην επισκευή της ήταν απαραίτητο να πάρει έγκριση παράτασης λει­τουργίας της.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στη­ριζόταν στο επιχείρημα ότι η επα­ναλειτουργία της μονάδας είναι απαραίτητη για τις ανάγκες κά­λυψης της παροχής τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, ανάγκες που καλύπτονταν, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οριακά από τις μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς.

Να σημειωθεί, όμως, επίσης ότι κατά της επαναλειτουργίας της ρυπογόνου μονάδας δεν εί­χαν ταχθεί μόνο οι περιβαλλοντι­κές οργανώσεις, αλλά ακόμα και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και εμμέσως πλην σαφώς και η διοίκηση της ΔΕΗ, που γνώριζε ότι η επισκευή της κατεστραμμένης μονάδας είναι ασύμφορη. Λίγο αργότερα κα­τατέθηκαν και οι ενστάσεις του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας για το ίδιο θέ­μα και η προτροπή του να εξεταστούν εναλλακτικές, και κατά το δυνατόν ανεξάρτητες της ΔΕΗ, λύσεις για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Στελέχη του υπουργείου επι­σημαίνουν ότι η εμμονή της τό­τε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στο αίτημα προς την Κομισιόν ήταν για να ικανο­ποιήσει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών χωρίς να υπάρχει κα­μιά πρόβλεψη για έναν σύγχρο­νο σχεδιασμό με στόχο την κάλυ­ψη των αναγκών τηλεθέρμανσης των κατοίκων.

Εμμονή
Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν αυτή η αρνητική απόφαση θα δώσει στη σημερινή πολιτική ηγεσία το έναυσμα για να στρα­φεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέσα από την ανάπτυ­ξη πρωτοβουλιών για τις ΑΠΕ.

Το WWF Ελλάς σημειώνει ότι με αφορμή την εξέλιξη αυτή, που εκθέτει τη χώρα, «η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει με νηφα­λιότητα την ολέθρια πολιτική που ακολουθεί ώς τώρα γύρω από τον λιγνίτη». Όπως σημειώνει η διε­θνής περιβαλλοντική οργάνωση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το παράλογο αίτημα για επαναλει­τουργία της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, αλ­λά και η αυτοκαταστροφική εμ­μονή του ΥΠΕΝ στην κατασκευή της νέας, πανάκριβης, γιγαντιαίας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολε­μαΐδα, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη.

Όπως έχει επισημάνει κατ' επα­νάληψη η διεθνής περιβαλλοντι­κή οργάνωση, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η νέα μονάδα θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τό­νους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κοστίζουν 92 εκατ. ευρώ το 2020, 184 εκατ. ευρώ το 2030 και περί­που 240 εκατ. ευρώ από το 2040 και μετά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι περίπου δι­πλάσιες από το όριο των 550 gr/ KWh που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση νέων ανθρακικών σταθμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευ­να του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης για λογαριασμό της Greenpeace, η λειτουργία της Πτολεμαΐδας V θα οδηγεί σε πρό­ωρο θάνατο πάνω από 100 ανθρώ­πους τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει εξωτερικό κόστος για την ελληνική οικονομία πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η νέα μονάδα, όπως σημειώ­νει η διεθνής περιβαλλοντική ορ­γάνωση, θα δημιουργήσει μόλις 250 μόνιμες τοπικές θέσεις ερ­γασίας, ποσοστό γύρω στο 3,6% του συνολικού αριθμού εργα­ζομένων της ΔΕΗ στην περιοχή (6.882).

Να σημειωθεί ότι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολε­μαΐδα V είναι θέμα χρόνου μετά την κατάθεση από την ανάδοχο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ εγγυη­τικής επιστολής από τρεις τρά­πεζες συνολικού ύψους περίπου 226,8 εκατ. ευρώ, ενώ και η ΔΕΗ, με βάση τις συμβατικές της υπο­χρεώσεις, κατέθεσε προκαταβο­λή ύψους 200 εκατ. ευρώ.