ΣΙΝΕ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οριστικά εκτός μνημονίου η Κύπρος τον Μάρτιο

Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών,...
Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας όμως ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και ότι η Κύπρος δεν θα ζητήσει νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία τρία χρόνια μετά την ύφεση ανακάμπτει και υπάρχει σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Σημείωσε ότι πλέον οι προκλήσεις αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσε, «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα».

Επίσης ανέφερε ότι χώρα εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται σημαντικά το 2014.

Ανέφερε ότι με όλα τα παραπάνω «διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας». Σε αντίθεση , υποστήριξε, με την κοινή πεποίθηση ότι «ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές», ανέφερε, και τόνισε πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: