ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ο καιρός τρελάθηκε- “Καύσωνας” στο Β. Πόλο, πλημμύρες στις ΗΠΑ, χιόνια στην Τουρκία κι ανθισμένες μιμόζες στη Γαλλία

Με θερμοκρασίες άνω του 0 στον Βόρειο Πόλο, θύελλες στη Βόρεια Θάλασσα, μίνι καύσωνα στην Αυστραλία, πλημμύρες στη... Βρετανία και το Μιζούρι, χιόνια στην Τουρκία: σε όλον τον πλανήτη, ο καιρός “τρελάθηκε” και το νέο έτος μπαίνει υπό ακραίες και αφύσικες για την εποχή μετεωρολογικές συνθήκες που κάνουν τα λουλούδια να ανθίζουν και τις φράουλες να ωριμάζουν στην Ευρώπη.

Στον Βόρειο Πόλο, ο καιρός είναι αναπάντεχα καλός. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 0-2 βαθμών και αύριο ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τους 4, δηλαδή 20 βαθμούς περισσότερους από το συνηθισμένο για την εποχή. Αιτία; ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον βόρειο Ατλαντικό.

Η Αρκτική είναι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι θερμοκρασίες που καταγράφονται εκεί είναι μεγαλύτερες κατά 3 βαθμούς, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Όμως αυτές οι ήπιες θερμοκρασίες δεν θα πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποίησε η Νάταλι Χάσελ, μετεωρολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά, σημειώνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βασίζουν τα συμπεράσματά τους “σε μία μόνο ανωμαλία”.

Στη Βόρεια Θάλασσα, μια θύελλα που συνοδευόταν από κύματα ύψους 15 μέτρων έπληξε μια νορβηγική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο. Μια τεράστια, ακυβέρνητη εξέδρα, πέρασε σε πολύ μικρή απόσταση από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας BP και χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι 150 εργαζόμενοι σ’ αυτές. Τρία σκάφη που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν τελικά να προσδέσουν την εξέδρα και να τη ρυμουλκήσουν στις νορβηγικές ακτές.

Το βαρομετρικό χαμηλό στον βόρειο Ατλαντικό είχε επίσης ως αποτέλεσμα ο ανατολικός Καναδάς να ζήσει Χριστούγεννα με πρωτοφανή ζέστη: στις 24 Δεκεμβρίου το θερμόμετρο έδειχνε 15,9 βαθμούς Κελσίου στο Μόντρεαλ, σε μια περίοδο που συνήθως η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -10. Τις επόμενες ημέρες όμως σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις στο ανατολικό μισό της χώρας. Στις ΗΠΑ, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους. Στις κεντρικές πολιτείες, τα νερά του ποταμού Μισισιπή ξεπέρασαν τα 4 μέτρα ενώ στο Τέξας, εντυπωσιακοί ανεμοστρόβιλοι έσπειραν την καταστροφή.

Αυτά τα καιρικά φαινόμενα οφείλονται κατά κύριο λόγο στο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο όμως φέτος “είναι ίσως το πιο ισχυρό που έχει καταγραφεί τα 100 τελευταία χρόνια”, σχολίασε ο Ζερόμ Λεκού της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. “Δεν υπάρχει μια απλή απάντηση” για να εξηγηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική”, συμπλήρωσε. Στην Αυστραλία, οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύτηκαν από τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Στα νότια της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει κι άλλο, φτάνοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία, οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν αποπροσανατολίσει τα φυτά: οι μιμόζες ανθίζουν στην Κυανή Ακτή, οι φράουλες ωρίμασαν στις νοτιοδυτικές περιοχές και τα σπαράγγια φύτρωσαν σαν να ήταν άνοιξη.

Γενικά στην Ευρώπη, η φύση θυμίζει τις πρώτες ημέρες της άνοιξης. Στο Μιλάνο άνθισαν οι δαμασκηνιές, στη Σκωτία οι κότες κλωσούν και πάλι. Στις ιταλικές Άλπεις, ελλείψει χιονιού πολλοί κάνουν σκι στο γρασίδι.

Στο Λονδίνο οι νάρκισσοι ανθίζουν παρά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες τη βόρεια Αγγλία και ιδίως το Γιορκ. Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office), ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Βρετανίας.

Από την άλλη, η Κωνσταντινούπολη ξύπνησε σήμερα κάτω από ένα στρώμα χιονιού που σε ορισμένα σημεία έφτανε τα 30 εκατοστά. Περισσότερες από 300 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της χιονόπτωσης από τα δύο αεροδρόμια της πόλης, το Ατατούρκ και το Σαμπιχά Γκιοκτσέν.

Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις καθώς από το βράδυ της Τετάρτης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 73 τροχαία ατυχήματα.

Σε μια εντυπωσιακή καραμπόλα σε αυτοκινητόδρομο της τουρκικής μεγαλούπολης, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: