ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΑΝ… [PHOTO]

Μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό αρχαιολογικό εύρημα… βρέθηκαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην Αίγυπτο, αφού εντόπισαν…
πιθάρια με πεθαμένα σκυλιά, που φανέρωναν μία πολύ διαφορετική μέθοδο ταφής ζώων.

Πρόκειται για δύο καλοδιατηρημένες μούμιες σκύλων ηλικίας 3.000 ετών, στις οποίες οι αρχαιολόγοι έδωσαν τα παρατσούκλια Χουντίνι καιΤσιούι.

ΟΙ μούμιες σκύλων ανακαλύφθηκαν στο Shunet ez Zebib , μια μεγάλη πλίνθινη δομή στην Αβυδο – ένα από τα παλαιότερα μνημεία της βασιλικής περιόδου της Αιγύπτου. Το μνημείο χτίστηκε γύρω στο 2750 π.Χ. και ήταν αφιερωμένο στην Κασεκέμβι , έναν βασιλιά της δεύτερης δυναστείας.

Η Σαλίμα Ικραμ, κορυφαία ειδικός σε μούμιες ζώων ανέλυσε τα αποτελέσματα της ανασκαφής και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της: «Από τα πολλά πιθάρια που ανακτήθηκαν, μόνο 13 έχουν μέχρι σήμερα ερευνηθεί σωστά . Από αυτά τα τέσσερα ήταν άδεια, τα τρεις περιείχαν πτηνά Ιμπις και τα πέντε είχαν σκυλιά»

Από αυτά τα 5 δοχεία με τα σκυλιά, ενώ τα τρία δοχεία περιείχαν κόκαλα και υπολείμματα των σκυλιών, τα δύο τελευταία που έκρυβαν μέσα τους τον Χουντίνι και τον Τσιούι, είχαν τα ζώα με τη γούνα τους σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη.

«Αν και είναι σύνηθες να βρίσκουμε νεκρά πτηνά σε πιθάρια, είναι σπάνιο να βρούμε άλλα ζώα θαμμένα με αυτόν τον τρόπο» εξηγεί η Ικραμ μιλώντας στο Discovery News.

«Αυτά τα βάζα ίσως ήταν φτιαγμένα για κάποιο αποθήκευση, και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκαν ως φέρετρα για τα σκυλιά. Είναι εντυπωσιακό, τα σκυλιά είναι σχεδόν ανέπαφα» εξηγεί η Ικρα.

Ο Χουντίνι βρέθηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι με δύο λαβές και θάφτηκε χωρίς περιτυλίγματα. «Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ένα τόσο μεγάλο ζώο χώρεσε στο πιθάρι γι’ αυτό το ονομάσαμε Χουντίνι» εξηγεί ο Ικράμ.
Η γούνα του ζώου ήταν καφέ με πυρόξανθα μέρη πιο σκούρα και πιο σκληρά, σαν να ήταν ποτισμένα με κάποια ουσία , όπως πετρέλαιο ή ακόμη και ρητίνη .

«Φαίνεται σαν να τοποθετήθηκε στο πιθάρι με τα πίσω πόδια πρώτα και το υπόλοιπο σώμα κουλουριάστηκε και σπρώχτηκε μέσα.» εξηγεί η Ικραμ.

ΠΗΓΗ