ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ημερα φιλιας κ @ @!……καλη δυναμη σε οσους παλευουν με το θεριο! ΒΙΝΤΕΟ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Μπορούμε – Μπορώ»
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τις τραγωδίες που επιφέρει ο καρκίνος.

Περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, ενώ άλλοι καρκίνοι είναι ιάσιμοι εάν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Όμως ακόμη κι όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, οι ασθενείς πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της παρηγορητικής φροντίδας.»

Τα λόγια αυτά του Μπαν Κι-μουν, του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμπυκνώνουν το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου «Μπορούμε – Μπορώ».



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών καρκίνου.

Ο καρκίνος εκδηλώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και εξάπλωσης κυττάρων και πλήττει σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Οι καρκινικοί όγκοι συχνά επιτίθενται στους υγιείς ιστούς που περιβάλλουν το αρχικό σημείο ανάπτυξής τους ή κάνουν μετάσταση σε άλλα, ακόμη και πολύ μακρινά, μέρη του σώματος.

Αρκετές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω της αποφυγής κοινών παραγόντων κινδύνου. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό καρκίνων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοθεραπεία και/ή τη χημειοθεραπεία, ειδικά εάν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο.


Με το σύνθημα «Μπορούμε – Μπορώ», οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου για το διάστημα 2016-2018 επικεντρώνονται στους τρόπους με τους οποίους όλοι –ενωμένοι αλλά και σε ατομικό επίπεδο– μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να περιοριστεί η σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο καρκίνος ως ασθένεια.

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, «τρέχει» μέσω των κοινωνικών δικτύων η καμπάνια «Χέρια που μιλούν». Οι χρήστες ανά τον κόσμο μπορούν να γράψουν ένα μήνυμα στο χέρι τους για να δείξουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου, να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.


Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, worldcancerday.org